background branding

Black Friday: zo onderscheid je echte aanbiedingen van nepkortingen

Black_Friday.jpg

Black Friday is hét moment om jouw sinterklaas- of kerstinkopen te doen. Tenminste, dat is wat alle advertenties en aanbiedingen je doen geloven. Eerder berichtte Radar al dat kortingen niet altijd zo hoog zijn als ze lijken. Nu geven we je tips over hoe je een goede aanbieding herkent. 

Aanbieding soms mooier dan het lijkt

Niet iedere aanbieding is ook daadwerkelijk een goede koop. Soms lijkt de korting die je krijgt bijvoorbeeld veel hoger dan hij daadwerkelijk is, doordat er met de van-voor-prijs is geknoeid. De getoonde stuntprijs kan bovendien hoger zijn dan het bedrag waarvoor het product eerder werd aangeboden. Geloof daarom niet blind de getoonde kortingspercentages en doe zelf onderzoek. 

Sla andere websites erop na

Begin bijvoorbeeld met een klein vergelijkend warenonderzoek. Voor hoeveel geld wordt het product in andere winkels of webshops aangeboden? En hoeveel korting beweren zij te geven? Door een paar aanbieders met elkaar te vergelijken, kun je meer inzicht krijgen in de prijs van het product én de korting. 

Bekijk vergelijkingssites

Je kunt er ook een vergelijkingssite op naslaan. Dan kun je in een oogopslag de prijzen in de verschillende winkels vergelijken. Let op: exclusieve kortingen of cashbackdeals zijn vaak pas zichtbaar als je de website van een winkel bezoekt. Het is dus wel verstandig om door te klikken naar verschillende winkels. 

Hoe duur was het product eerder?

Wil je zeker weten dat je een goede aanbieding hebt voor de nieuwe telefoon, televisie of stofzuiger die je op het oog hebt? Kijk dan bijvoorbeeld ook even op de site Pricewatch van techwebsite Tweakers. Daar kun je in een grafiek zien voor welke prijs het product de afgelopen maanden is aangeboden. Zo kun je controleren of de getoonde korting wel echt zo hoog is. 

Zo herken je een malafide webshop

Is het de eerste keer dat je bij een webshop bestelt? Controleer dan niet alleen de aanbieding, maar ook de website zelf. Er zijn namelijk ook genoeg malafide webshops die je met hoge kortingen proberen te verleiden tot een aankoop. Hoe je zo’n onbetrouwbare webshop herkent, lees je in dit artikel.