Aanbieding echt of nep? ACM pakt nepkortingen webwinkels harder aan
Het kopen van een product met een hoge korting, het klinkt aantrekkelijk. Toch is deze korting vaak helemaal geen eerlijke 'korting' en worden de regels rondom het gebruik van 'van-voor prijzen' structureel overtreden, zo schrijft Autoriteit Consument en Markt (ACM) op hun website.
Referentieprijs vaak hogere prijs
De oorspronkelijke prijs, beter bekend als de referentieprijs, waarover de korting wordt berekend is vaak een hogere prijs die ooit eerder gold op het product, buiten de dertig dagen voorafgaand aan de korting. Op deze manier denken consumenten gebruik te maken van een korting die er eigenlijk helemaal niet is.
De consument wordt volgens de ACM daardoor op het verkeerde been gezet door de 'nepkorting'. "Consumenten zijn gevoelig voor de prijs van producten, met name als het om kortingen gaat. Een korting moet wel een echte korting zijn en niet alleen een truc om consumenten te lokken", vindt Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM.
Wat is nepkorting?
Maar wanneer is een korting een eerlijke korting? Een winkel kan een korting aanbieden op de laagste prijs die dertig dagen voor de korting gold. Uitzonderingen op deze regel zijn stapelkortingen, bederfelijke producten en producten die korter dan dertig dagen op de markt zijn.
Boete en dwangsom
De ACM houdt sinds januari 2023 het toepassen van deze regels in online kleding-, elektronicawinkels en beddenspeciaalzaken streng in de gaten. Zij concludeert dat de regels rondom kortingen structureel worden overtreden. Niet alleen de consument kan hierdoor worden misleid tot een oneerlijke aankoop, ook leidt het gebruik van 'nepkortingen' tot oneerlijke concurrentie.
De afgelopen maandag heeft het ACM de verschillende webwinkels geattendeerd op de strengere regels. Zij ziet nu genoeg reden deze regels actief te gaan handhaven, met een boete of last onder dwangsom bij overtreding.