Moet je betalen als je iets kapot laat vallen in een winkel?
Moet je betalen als je in de supermarkt een doos eieren of een pak melk kapot laat vallen? Of als je per ongeluk een dure vaas omstoot in een warenhuis? Of draait de winkel voor de kosten op? Radar zoekt het voor je uit.
Jij bent aansprakelijk
In principe ben jij verantwoordelijk voor eventuele schade die je aanricht aan andermans spullen. Dit geldt ook in winkels en dus ook als je iets laat vallen, iets omstoot of anderszins beschadigt terwijl je boodschappen doet. “Breken is kopen”, legt Joyce Donat, woordvoerder van de Consumentenbond, dan ook uit.
Winkels rekenen het als derving
Toch zullen winkels je niet altijd vragen om voor het kapotte product te betalen. Supermarkten brengen bijvoorbeeld bijna nooit gebroken producten in rekening. Uit klantvriendelijkheid nemen zij de kosten voor lief. Het gaat immers vaak om kleine bedragen.
We vragen aan Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), Het Vakcentrum en branchevereniging INretail of winkels hiertegen verzekerd zijn. Dat blijkt niet zo te zijn. "Ondernemers kunnen wel een inventaris- en goederenverzekering afsluiten, maar dat dekt alleen schade door bijvoorbeeld brand, diefstal of vandalisme", vertelt een woordvoerder van INretail. "Als een klant geen opzettelijke schade toebrengt kan een ondernemer zich hier niet tegen verzekeren." Ze nemen gevallen producten daarom vaak op als derving, net als artikelen die bijvoorbeeld over de datum zijn.
Verzekering kan uitkomst bieden
Een kapotgevallen pak melk hoef je meestal dus niet te betalen. Maar een duur parfum of kostbare vaas die door jouw toedoen in scherven ligt, is een ander verhaal. Bij duurdere producten is het aannemelijker dat een winkelier wil dat je hiervoor betaalt. “Veel mensen hebben daar een aansprakelijkheidsverzekering voor”, vertelt Donat. “Dus dat zou je dan via je verzekering kunnen regelen.”
Met zo’n wettelijke aansprakelijkheidsverzekering ben je inderdaad verzekerd tegen schade die je aanricht aan andermans spullen. Maar deze verzekering is niet verplicht. Heb je er geen? Dan zul je zelf het bedrag moeten ophoesten.
Wat als je kind iets kapot maakt?
Is jouw kind degene die een dure vaas heeft omgestoten? Ook dan ben jij verantwoordelijk en draai je op voor de kosten. Ouders van kinderen jonger dan 14 jaar zijn namelijk volledig verantwoordelijk voor het handelen van hun kind en kunnen aansprakelijk gesteld worden.
Bij kinderen van 14 of 15 jaar kun je de verantwoordelijkheid afschuiven op je kind, maar dan moet je wel aan kunnen tonen dat jij het gedrag van je puber niet kon voorkomen. Vanaf 16 jaar zijn je kinderen in principe zelf verantwoordelijk voor eventuele schade die ze aanrichten. Wel kun je tot hun 17e financieel aansprakelijk gesteld worden.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Radar heeft een gratis nieuwsbrief. Schrijf je in en ontvang onze beste artikelen in je mailbox. Dat kan hier.