background branding

Bladvanger zorgt soms juist voor verstopping van je dakgoot

Dakgoot.jpg

In de herfstperiode is de kans het grootst dat jouw dakgoot en de hierop aangesloten regenpijpen verstopt raken met bladeren en takjes. Een bladvanger lijkt een goed idee om dit tegen te gaan, maar kan soms juist voor een verstopping zorgen. 

Wat is een bladvanger?

Een bladvanger is een soort metalen constructie die je aan de bovenkant van jouw regenpijp vastmaakt. Het voorkomt dat er bladeren ophopen in je regenpijp, waardoor deze verstopt raakt. Hierdoor raakt ook je dakgoot minder snel verstopt en stroomt hij minder snel over. Tenminste, dat is de bedoeling. 

Bladvanger kan juist voor verstopping zorgen

Klusser Peter Helling vertelt aan het Algemeen Dagblad dat je zo’n bladvanger helemaal niet nodig hebt om een verstopping van je dakgoot te voorkomen. Sterker nog: ze kunnen juist voor verstoppingen zorgen. 

De bladvanger zorgt er namelijk voor dat het blad zich ophoopt bij de afvoer. Daardoor komt het water in je dakgoot hoger en hoger te staan. Net zo lang tot het er aan de achterkant uitloopt. 

Dit kan slecht zijn voor je huis

Het water stroomt dan langs je gevel of je houtwerk naar beneden. “Zeker bij oudere huizen met geschilderde goten kan dat tot problemen leiden en lekkages veroorzaken. Het regenwater komt dan tussen de zinken goot en de omtimmering en dat kan tot houtrot leiden”, aldus Helling. 

Koppel je regenpijp los

Volgens de klusser is een bladvanger van gaas in de vorm van een halve maan, die je in je hele dakgoot legt, wel een goede manier om verstopping te voorkomen. Deze vormt een soort tunnel waar het water doorheen kan stromen. 

Een andere oplossing is het loskoppelen van je regenpijp van het riool. Hierdoor loopt het regenwater je tuin in en vallen bladeren aan de onderkant van de regenpijp op de grond. Bijkomend voordeel: het is ook nog eens goed voor de waterhuishouding in Nederland. 

Maak je dakgoot schoon

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om je dakgoot regelmatig schoon te maken. Dit hoef je maar één keer per jaar te doen: aan het eind van de herfst, als alle bladeren van de bomen zijn gevallen. 

Bron: AD