Blijft je laptop maar loeien? Zo kom je van dat lawaai af

laptop-loeien-04082022.jpg

Heb jij ook last van een laptop die maar lawaai blijft maken? Heel vervelend, maar hier is een simpele verklaring voor en je kunt het probleem ook goed verhelpen.

Zo'n loeiende laptop kan soms klinken als een Formule 1-race, dus logisch dat je ervan af wil komen. Maar hoe ontstaat dat eigenlijk? 

Een blazende laptop komt doordat de ventilatoren in je apparaat hard aan het werk zijn. De laptop wordt warm en de ventilatoren werken dus ter verkoeling. Dit kan verschillende oorzaken hebben, dus je kunt de volgende dingen proberen om ervan af te komen. 

Sluit veelvragende programma's af

Waarschijnlijk de meest voorkomende reden voor een interne ventilator op volle toeren: als jij je laptop te hard aan het werk zet. Bepaalde programma's vereisen veel denkkracht, al helemaal als je deze tegelijk laat draaien, waardoor jouw apparaat flink aan de bak moet om oververhitting tegen te gaan. Denk hierbij aan bijvoorbeeld bewerkingsprogramma's of games. 

Om het je laptop dus wat makkelijker te maken, kun je deze programma's afsluiten. Dit doe je als volgt. 

  • Windows: Bij Windows regel dit bij 'Taakbeheer'. Hier kom je door CTRL + SHIFT + ESC in te drukken of via CTRL + ALT + DELETE. In het taakbeheer kun je onder het kopje CPU precies zien hoeveel procent van de totale capaciteit door een bepaald programma wordt gebruikt. Ook zie je welke processen ongemerkt op de achtergrond draaien. 
  • Apple iOS: Op MacBooks kun je bij 'Activiteitenweergave' alle actieve programma's beheren. Dit vind je via de zoekfuntie rechtsboven in je scherm. 

Overigens blijkt Google Chrome nogal veel te vragen van je processor. Je kunt misschien niet altijd het hele programma afsluiten, maar wel onnodige tabbladen om te voorkomen dat je laptop lawaai gaat maken. 

Let op de positie van je laptop

Het spreekt voor zich dat het niet heel handig is om je apparaat in de volle zon te zetten. En ook een zachte ondergrond, zoals in je bed of op de bank, is niet ideaal. Dit komt doordat daardoor de luchttoevoer wordt geblokkeerd. Zet je laptop dus binnen op een harde ondergrond, zodat de ventilatoren de ruimte krijgen om hun werk te doen.

Verwijder vuil

Een andere oorzaak van een lawaaierige laptop kan overmatig stof zijn. Als dit het geval is, kan je apparaat de warmte minder goed kwijt en gaan de ventilatoren loeien. 

Je kunt je laptop van binnen schoonmaken, maar daar moet 'ie wel voor worden opengemaakt. Laat dit dus altijd door iemand anders doen als je er zelf geen verstand van hebt. Met een busje perslucht kun je zo het stof verwijderen. 

Speciale koelsystemen

Mocht het je niet lukken de ventilatoren van binnenuit tot rust te krijgen, kun je het ook altijd van buitenaf proberen. Er bestaan laptopstandaarden die verkoeling bieden aan je apparaat, waarmee ook de hitte verdreven wordt.