background branding

'Bloedtest kan longkanker vaststellen'

bloedtest-longkanker081517.jpg

Binnen enkele jaren is slechts een buisje bloed nodig om de meest voorkomende vorm van longkanker op te sporen. Volgens onderzoek van VUmc in Amsterdam kan met zo'n bloedtest met 91 procent zekerheid vastgesteld worden of iemand vergevorderde longkanker heeft. Bij kanker in een vroeg stadium is dit 81 procent, aldus het ziekenhuis maandag.

Hierdoor hoeven patiënten in de toekomst mogelijk minder vervelende biopten en CT-scans te ondergaan om longkanker aan het licht te brengen. Maar voordat de test er daadwerkelijk is, moet er volgens de wetenschappers nog wel meer onderzoek komen.

Vaak pas klachten bij uitgezaaide longkanker

Patiënten lopen vaak jaren onwetend rond met de ziekte en krijgen veelal pas klachten als de longkanker is uitgezaaid en behandeling veel lastiger is. Als de kanker in een vroege fase wordt opgespoord en behandeld is de kans op overleven 'significant' hoger dan bij een uitgezaaide tumor.

Nauwkeurig vaststellen van kanker in bloed

Bij de nieuwe test maken de onderzoekers gebruik van ingewikkelde computerberekeningen (algoritmes), waardoor kanker in het bloed steeds nauwkeuriger kan worden vastgesteld. 'De inzet van zelflerende zoekalgoritmes in de diagnostiek van kanker is veelbelovend', stellen de onderzoekers.

Voor het onderzoek werd het bloed van 7000 mensen geanalyseerd. De uitkomsten zijn gepubliceerd in het gerenommeerde vakblad Cancer Cell.

Bron: ANP