'Nederlanders controleren onvoldoende op verdachte plekjes'

verdachte-plekjes-controle-180917.jpg

70 procent van de Nederlanders checkt het gebied rondom hun keel, mond en neus niet (genoeg) op verdachte plekjes. Dat concludeert Patiëntenvereniging HOOFD-HALS op basis van een enquête onder ruim 800 Nederlanders over hoofd-halskanker.

De vereniging vindt het zorgwekkend dat van de risicogroep (41-80 jaar) bijna de helft (47%) zichzelf niet regelmatig checkt. 79 procent van de ondervraagde Nederlanders weet niet welke symptomen kunnen duiden op hoofd-halskanker en 63 procent geeft aan niet bekend te zijn met deze vorm van kanker.

Alerter op symptomen

Met een bewustwordingscampagne wil de patiëntenvereniging, in samenwerking met de European Head Neck Society (EHNS), zorgen voor een betere herkenning van de symptomen van hoofd-halskanker zodat patiënten eerder een arts consulteren. Daarom start de vereniging vandaag met de campagne #sprakeloos.

Dr. Simone Eerenstein, KNO-arts en hoofd-halschirurg: 'Mensen moeten alerter zijn op de symptomen van hoofd-halskanker. Ondanks de ernst van deze ziekte en de toename van het aantal patiënten is de ziekte nog relatief onbekend. De diagnose wordt door de relatieve onbekendheid vaak laat gesteld; 60 procent van de patiënten heeft bij diagnose reeds een vergevorderd stadium van de ziekte bereikt en 60 procent van deze patiënten overlijdt binnen 5 jaar.'

Symptomen van hoofd-halskanker

Dr. Eerenstein legt uit hoe je de symptomen van hoofd-halskanker kunt herkennen: 'Maak een afspraak met de huisarts wanneer er sprake is van een van de volgende symptomen voor langer dan drie weken: een pijnlijke tong, een niet-genezend zweertje, rode of witte vlekjes in de mond, keelpijn, blijvende heesheid, pijn en/of problemen bij het slikken, een zwelling in de hals of bloederige afscheiding uit de neus.'

Hoofd-halskanker in Nederland

Hoofd-halskanker staat in de top 10 van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland, geeft de patiëntenvereniging aan. Elk jaar krijgen ongeveer drieduizend Nederlanders de diagnose hoofd-halskanker te horen. Als de diagnose in een vroeg stadium van de ziekte wordt gesteld dan is de kans op overleving 80–90 procent. De grootste risicofactoren zijn roken, alcohol en HPV (humaan papillomavirus).

Bron: ANP Pers Support / Patiëntenvereniging HOOFD-HALS