background branding

'Dring kankerverwekkende stof terug in patat en brood'

acrylamide072017.jpg

Voedselproducenten, fastfoodketens en restaurants moeten producten als patat, ontbijtkoek, brood, koffie en chips minder ongezond gaan maken. Ze moeten de hoeveelheid kankerverwekkende acrylamide terugdringen. Experts van de EU-lidstaten bereikten daar woensdag in Brussel een akkoord over.

Acrylamide ontstaat bij het frituren, bakken of roosteren met hoge temperaturen van zetmeelrijke producten. Ondanks vrijwillige maatregelen van de industrie is het gehalte in veel producten nog hoog. Daarom komen er nu regels, die wellicht ingaan in het voorjaar van 2019. De Europese Commissie denkt ondertussen na over welke maximale niveaus moeten gaan gelden voor bepaalde voedingsmiddelen.

'Belangrijke stap in de bescherming van gezondheid en welzijn'

EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid) is tevreden. 'Vandaag hebben we een belangrijke stap gezet om de gezondheid en het welzijn van burgers te beschermen.' Hij denkt dat mensen nu ook thuis bij het koken beter gaan opletten.

De Europese koepel van consumentenorganisaties BEUC verwelkomt het akkoord, maar had liever al bindende limieten gezien.

Bron: ANP