Bloempotkachels knutselen is niet zonder gevaar

Gevaren bloempotkachels .png

Tuincentra in de regio Utrecht verkopen verrassend veel terracotta potten, meldt de NOS. Deze worden vermoedelijk gebruikt voor de zelfgeknutselde bloempotkachels. Ze moeten dienen als een alternatieve warmtebron. De brandweer waarschuwt voor deze kacheltjes, aangezien ze riskant zijn en ze geen nut hebben. 

Een medewerker van Intratuin Leidsche Rijn zegt dat de verkoop van de potten als een trein loopt. ‘En dat terwijl we die normaal amper verkopen in het najaar. Dat is nu wel anders. Zo had ik hier vorige week nog een vrouw aan de kassa die in een keer alle terracotta potten heeft opgekocht.'

Verkoop van bloempotten loopt storm

Het loopt ook storm bij tuincentrum GroenRijk in Nieuwegein. ‘We verkopen echt een stuk meer dan andere jaren, zeker voor de tijd van het jaar’, zegt de eigenaar tegen RTV Utrecht. De klanten vertellen hem dat ze een kacheltje maken van de potten en schotels. 

Verwarmen door waxinelichtjes

De omgekeerde bloempotten worden verwarmd door brandende waxinelichtjes en geven stralingswarmte af. 

Veiligheidsrisico’s van terracotta potten

De Veiligheidsregio Utrecht ziet vooral de gevaren in het gebruiken van een bloempotkachel. Volgens een woordvoerder gaat het niet alleen om brand- en verbrandingsrisico’s, maar ook om het risico op koolmonoxidevergiftiging. Daarnaast is het bewezen dat het verwarmen met een bloempotkachel niet goedkoper is dan met een cv-ketel. 

Bron: NOS