Blokker sluit honderd filialen

blokker-winkel-16-05-2017-780.jpg

Winkelketen Blokker sluit komend jaar honderd filialen. Bij zusterbedrijf Marskramer, dat verdergaat als franchiseformule, gaan nog eens honderd eigen winkels dicht.

Bij elkaar verdwijnen zo'n 1900 banen bij de winkelketens en bij moederbedrijf Blokker Holding. De onderneming liet daarnaast weten dat de ketens Intertoys, Maxi Toys, Xenos, Big Bazar en Leen Bakker in de etalage worden gezet.

Een winkelformule

Door zich volledig te richten op slechts een winkelformule, Blokker, denkt het bedrijf beter en sneller te kunnen inspelen op de veranderde wensen van consumenten. Dat is nodig om in een zeer concurrerende markt het hoofd boven water te houden. De houdstermaatschappij Blokker Holding, waaronder alle ketens vallen, houdt op termijn helemaal op te bestaan.

Banen komen te vervallen bij de winkels van Blokker en Marskramer, bij distributie en op het hoofdkantoor. In totaal werken daar nu zo'n 7000 mensen. 'We realiseren ons heel goed dat deze aankondiging een grote impact heeft op onze medewerkers', zei topman Casper Meijer. Hij noemde de maatregelen dinsdag 'ingrijpend maar noodzakelijk.'

Vestigingen omgebouwd

De winkels die de deuren sluiten, zijn structureel verlieslatend en staan op voor Blokker onrendabele locaties. De circa vierhonderd vestigingen die na de ingreep overblijven, worden omgebouwd naar de nieuwste formule. Daarbij moeten assortiment, prijsstelling en beschikbaarheid van producten verbeteren. Inmiddels zijn er al zo'n tweehonderd klaar.

De bevoorrading van de Blokker-winkels wordt ondergebracht in één distributiecentrum in Geldermalsen. De activiteiten in het distributiecentrum in Mijdrecht worden stapsgewijs afgebouwd. Eerder bleek al dat warenhuisketen Hudson's Bay daar zijn intrek neemt.

Blokker rekent nog op verliezen

Het bedrijf probeert de overige winkelketens 'intact' te verkopen, met behoud van werkgelegenheid voor circa 13.500 werknemers in binnen- en buitenland. Blokker heeft een sociaal plan met de bonden afgesproken. Wel rekent Blokker voor de komende jaren, door de ingrepen, nog op verliezen. De boeken over 2016 gaan in juni open.

De afgelopen twee jaar schrapte Blokker al bijna achthonderd arbeidsplaatsen. Ook door de overige ketens werd de bezem gehaald, waarbij het doek viel voor de stenen winkels van Cook & Co. In België werd onlangs de sluiting van 69 van de 190 Blokker-filialen aangekondigd.

Oorzaak

Dat het zover heeft moeten komen bij Blokker is volgens Cor Molenaar, hoogleraar e-marketing aan de Erasmus Universiteit Rotterdam overigens niet allemaal de schuld van de opkomst van webwinkels. Hij wijst erop dat de vele alleenstaanden van tegenwoordig ook hele andere dingen zoeken als zij ergens gaan winkelen, zoals sociale interactie. Daarnaast kampt Blokker net als HEMA ook al een tijd met stevige concurrentie van Action. Die is begonnen als discounter maar begeeft zich de laatste jaren steeds meer in het iets hogere segment, aldus Molenaar.

Wat er nu met de andere Blokker-ketens die in de etalage worden gezet gaat gebeuren, hangt volgens Molenaar en detailhandelexpert Paul Moers vooral af van de partijen die ze overnemen. Moers rekent erop dat er sowieso kopers te vinden zullen zijn, maar die zullen er dan wel 'gruwelijk veel geld' in moeten stoppen om ze op te kalefateren. 'Vooral voor private investeringsmaatschappijen kan het interessant zijn. Die kunnen dan flink in de kosten gaan snijden en zo'n keten vervolgens doorverkopen', schat Moers in.

Bron: ANP