Winkels van Blokker volledig op de schop

blokker154_780.jpg

Blokker gaat in de komende twee jaar 450 van zijn bijna 600 filialen radicaal ombouwen.

Ook schrapt Blokker nog eens 390 arbeidsplaatsen, bovenop de 390 banen waar een jaar geleden al geen plek meer voor was.

Complete metamorfose

Volgens de nieuwe topman van de onderneming, Rob Heesen, zijn de ingrepen die vorig jaar al zijn gedaan 'niet ingrijpend genoeg'. Hij gaat de indeling van de winkels aan een complete metamorfose onderwerpen. Zelfs het bekende en oude oranjegeblokte logo moet er aan geloven.

De letters op gevels van Blokker zullen volgens Heesen, die in oktober vorig jaar aantrad, voortaan een modernere uitstraling krijgen. Ook komt Blokker met een eigen huismerk, onder meer voor handdoeken en beddengoed. Verder wordt de webshop vernieuwd, in combinatie met een nieuwe webshopdienst in de winkels. Met de ingrepen is een investering gemoeid van in totaal ruim 100 miljoen euro.

'Concurrerend en flexibel blijven'

'De wereld verandert snel. We moeten scherpere keuzes maken', zo onderbouwde Heesen de veranderingen. Volgens de directeur zijn ze 'echt nodig' om 'concurrerend en flexibel' te blijven. 'De resultaten moeten beter en de kosten moeten lager.' Heesen denkt onder meer te kunnen besparen door op rustige dagen minder winkelpersoneel in te zetten.

De eerste 'nieuwste Blokker' opende overigens vrijdag al meteen de deuren, in de Amsterdamse Bilderdijkstraat. Bij de keten werken in totaal circa 7000 mensen.

Omzet opkrikken

Blokker gooide het roer vorig jaar al stevig om, om een einde te maken aan de dalende verkopen in de winkels. Toen werd in meerdere filialen ook al geëxperimenteerd met een andere winkelindeling. Dat was voordat de vorige topman, Jack Peters, in de zomer per direct opstapte na een meningsverschil met de concerndirectie van Blokker Holding.

Het moederbedrijf is al langer bezig om de kosten terug te brengen en de omzet op te krikken. Het concern belandde in 2014 in de rode cijfers en wil graag weer winstgevend worden. Eerder dit jaar werden ook al 250 banen geschrapt bij de winkels van Xenos. Vorig jaar is verder tuinwinkelketen Tuincentrum Overvecht verkocht en zijn de hoofdkantoren van speelgoedzaken Intertoys en Bart Smit samengevoegd.

Bron: ANP