Blokker sluit veel filialen in België

blokker.jpg

Blokker gaat fors snijden in zijn winkelbestand in België. De keten wil 69 van zijn 190 Belgische filialen sluiten. Dat is nodig om het bedrijf weer rendabel te maken bij de zuiderburen. Door de ingreep gaan waarschijnlijk ruim driehonderd banen verloren, meldde Blokker dinsdag.

Het gaat de laatste jaren niet meer zo goed met Blokker in België, mede door toenemende concurrentie en een sterke groei van onlineshoppen. De omzet is in vijf jaar met circa een vijfde gedaald. In 2015 bedroeg het operationeel verlies 15 miljoen euro en voor 2016 rekent de keten vooralsnog op een min van 18 miljoen euro.

Flinke reorganisatie

Blokker telt in België ongeveer negenhonderd medewerkers. De keten is al sinds 1977 actief in het land. In Nederland heeft Blokker eerder ook al flink gereorganiseerd. De afgelopen twee jaar zijn hier al een kleine achthonderd banen geschrapt. Ook bij andere ketens van moederbedrijf Blokker Holding zijn arbeidsplaatsen verdwenen en veranderingen in gang gezet. Zo werd vorig jaar een streep gehaald door de keten Cook&Co, die alleen nog verder gaat als webshop.

'Toekomst veilig stellen'

Bernd Bosch, de directeur van Blokker België, zegt dat in de plannen, die nu aan de ondernemingsraad worden voorgelegd, de nadruk ligt op het aanpassen van de strategie aan veranderde marktomstandigheden. 'Wij willen Blokker de nodige middelen aanreiken om weer rendabel te worden en zodanig de toekomst van ons bedrijf in België veilig te stellen.' De keten werkt sinds vorig jaar ook al aan het vernieuwen van zijn assortiment en winkelindeling in België.

Blokker Holding heeft in totaal tien verschillende ketens en ruim 2200 winkels in acht landen.

Bron: ANP