Boerenkaas of graskaas: zo weet je of je niet teveel betaalt

Boerenkaas Graskaas

De ene kaassoort is duurder dan de andere. Hoe weet je of de soort kaas die je koopt echt is? Radar zoekt deze vraag uit na een bericht van een lezer. Aan hem werd boerenkaas verkocht terwijl dit geen boerenkaas bleek te zijn. Hoe zit dat?

Wanneer is kaas boerenkaas?

Het label boerenkaas mag je niet zomaar geven aan kaas. Er is zelfs wettelijk vastgelegd wanneer je kaas ‘boerenkaas’ mag noemen. Boerenkaas heeft volgens de Stichting Kwaliteitszorg Boerenkaas in 2007 de status van een Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS) gekregen. Dat betekent dat in het productdossier is vastgelegd wanneer kaas boerenkaas mag heten. 

En wanneer is boerenkaas dan echte boerenkaas? Boerenkaas is volgens de stichting een ‘puur Nederlands product’. Boerenkaas met het KB-keurmerk is gemaakt van gecontroleerde Nederlandse melk. De melk moet vers zijn en onbehandeld worden verwerkt. De kaasrijping vindt daarnaast op een natuurlijke manier plaats. Ook vinden er regelmatig controles plaats. Boerenkaas wordt gemaakt van rauwe melk. Boerenkaas is gemiddeld duurder dan andere jonge kaas, het productieproces maakt de kaas wat prijziger.

Wanneer is kaas graskaas?

Naast boerenkaas zijn er andere soorten kaas waar je ook meer geld voor betaalt. Een voorbeeld is graskaas. Graskaas is gemaakt van melk afkomstig van koeien die weer voor het eerst de wei in gaan. De kaas is daarom in het voorjaar beschikbaar. De kaas is kort gerijpt. 

Als consument is het lastig te herkennen of je echte graskaas koopt, het heeft zoals boerenkaas geen keurmerk. Als je de kaas koopt bij een kaasboer, kun je er wel vanuit gaan dat graskaas echt graskaas is.

Wil je als consument zeker zijn van jouw aankoop?

Wil je er als consument zeker van zijn dat je boerenkaas of graskaas koopt? De kazen zijn vaak verkrijgbaar bij lokale buren of kaaswinkels. Je kunt altijd vragen een stuk te proeven, ook het label op de kaas bevat informatie over de herkomst van de kaas.

Mocht je 'normale' kaas hebben gekocht terwijl je graskaas of boerenkaas wilde kopen omdat de verkoper dit aangaf? Je kunt hiervan melding maken bij de NVWA. 

Bronnen: Stichting Kwaliteitszorg Boerenkaas, Zuivelhoeve

Meer over