Boete voor BinckBank: verkoopt riskante producten aan beginnende beleggers

22-08-31-binck-bank-saxo-beleggen-ANP-371616583.jpg

Online broker BinckBank krijgt een voorwaardelijke boete van 500.000 euro van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), omdat het producten met te veel risico verkoopt aan beginnende beleggers. BinckBank krijgt twee maanden de tijd om daarmee op te houden, anders moet het de boete betalen. Dat schrijft FD.

Zogenaamde opties, turbo's en spacs zijn ingewikkelde beleggingsproducten met veel risico. Daarom stellen Europese regels dat brokers en banken zulke producten alleen aan ervaren beleggers mogen verkopen. Volgens de AFM heeft BinckBank de regels gebroken. 

BinckBank belooft 'maatregelen'

De chief financial officer van BinckBank stelt in een reactie dat er 'maatregelen en processen' worden opgezet om de ontdekte fouten te corrigeren. 

Fouten al in 2019 geconstateerd

De AFM waarschuwde BinckBank al in begin 2019 voor het overtreden van de regels, en de interne risico-afdeling schreef in november 2021 dat het bedrijf nog altijd te riskante producten verkocht aan beginnende beleggers. 

Rommelige verhuizing naar Saxo Bank

Volgens BinckBank liggen de problemen deels aan de moeizame migratie van 400.000 Nederlandse klanten naar het beleggingsplatform van Saxo Bank, het moederbedrijf van BinckBank. Veel klanten ondervonden problemen toen hun beleggingsportefeuilles werden overgezet. 

Bron: FD