Keurmerk voor duurzaam beleggen rust vaak op holle beloftes

22-08-18-esg-duurzaam-beleggen-beloftes-ANP-422328385.jpg

Als je wilt dat je pensioen of je persoonlijke beleggingen duurzaam zijn, dan ben je afhankelijk van een keurmerk dat vaak op holle beloftes rust. Want: de zogenaamde ESG-beoordeling van bedrijven, die duurzaamheid moet meten, is meestal gebaseerd op beloftes op papier in plaats van actie. Dat schrijft FD op basis van onderzoek in het economenblad ESB. 

ESG-beoordelingen, een afkorting van environmental, social and governance, kijken naar de duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid van bedrijven. Nederlandse pensioenfondsen en andere beleggers varen op de beoordelingen om verantwoord te beleggen - Pensioenfonds Zorg en Welzijn, bijvoorbeeld, dat het pensioen beheert van drie miljoen mensen.

De beloftes van bedrijven komen gemiddeld genomen nog niet uit.
onderzoeker Bram van der Kroft 

Groot onderzoek naar ESG-ratings

Echter, ESG-ratings blijken nauwelijks gebaseerd te zijn op het echte handelen van bedrijven. Dat is de conclusie van een grote studie naar zevenduizend bedrijven tussen 2003 en 2020, uitgevoerd door promovendus Bram van der Kroft en hoogleraar Dennis Bams (Open Universiteit en Universiteit Maastricht). Van der Kroft stelt tegen FD: 'Onze conclusie is dat de beloftes van bedrijven, gemiddeld genomen, nog niet uitkomen.' 

Greenwashing met duurzame beloftes

Opvallend is dat bedrijven die méér verantwoordelijkheid en duurzaamheid beloven hun beloftes juist niet of minder naleefden. Dat is dus een soort greenwashing, volgens de onderzoekers. 

Bron: FD