'Boetes voor kunstmatig hooghouden medicijnprijzen'
De Europese Commissie heeft woensdag forse boetes uitgedeeld aan diverse farmaceutische bedrijven. Zij worden gestraft omdat ze de introductie van generieke medicijnen, goedkopere versies van geneesmiddelen waarvan het patent is verlopen, hebben vertraagd. Daarmee hielden zij de prijzen van geneesmiddelen onnodig hoog.
Radar toonde dit al eerder aan in maart 2013. We lieten zien dat we te veel betalen voor onze medicijnen, omdat medicijnfabrikanten handig gebruik maken van octrooien. Een octrooi is het alleenrecht om een middel te maken. In de uitzending lieten zien dat je hierdoor tot wel 80 procent te veel betaalt voor geneesmiddelen.
De Europese Commissie heeft medicijnfabrikanten nu beboet. De hoogste boete, van 93,8 miljoen euro, gaat naar het Deense bedrijf Lundbeck. Die betaalde concurrenten om de introductie van generieke varianten van zijn goedverkopende antidepressiemiddel Citalopram uit te stellen. Vier producenten van de generieke medicijnen, waaronder het Duitse concern Merck, moeten vanwege deze afspraken boetes van in totaal 52,2 miljoen euro betalen.
Volgens de commissie staat vast dat de introductie van generieke medicijnen de prijzen van geneesmiddelen sterk verlaagt. Zo daalde de prijs van middelen die vergelijkbaar zijn met Citalopram in Groot-Brittannië met 90 procent, nadat de generieke medicijnen op grote schaal op de markt werden gebracht.
Volgens Brussel beloofde Lundbeck grote bedragen aan zijn concurrenten als zij afzagen van de introductie van hun middelen. Daarbij zou het Deense bedrijf ook grote hoeveelheden generieke medicijnen hebben opgekocht, met als enige doel om die middelen te vernietigen.
Lundbeck gaat tegen de uitspraak van de commissie in beroep. Merck gaf aan gerechtelijke stappen tegen de boete te overwegen.
Bron: ANP / TROS Radar