Brood dat ‘extra lang lekker’ is: hoe zit dat?

Extra Lang Lekker Brood

De schappen in de supermarkt liggen vol met allerlei soorten brood. Volkorenbrood, Speltbrood, maar tegenwoordig is er ook brood dat ‘extra lang lekker’ blijft. Wat zorgt ervoor dat dit brood extra lang lekker blijft? En waarom wordt dit brood eigenlijk gemaakt?

Wat is ‘extra lang lekker’ brood?

Bij sommige broden in de supermarkten staat er op de verpakking ‘extra lang lekker’. Edwin Klaasen, bakker en eigenaar van Broodheeren, legt uit dat deze soort broden veel enzymen bevatten. ‘’Bovenop het broodverbetermiddel (BVM) en de bloem, waar al enzymen, eiwitten en E300 aanwezig zijn, worden nog eens extra enzymen toegevoegd. Door dit proces blijft brood langer lekker, wordt het langer verkocht in de supermarkt en kan de consument het langer consumeren.’’

Welke enzymen precies worden toegevoegd, weet Klaasen niet, omdat grondstofleveranciers deze informatie vaak voor zichzelf houden. ''Een medewerker van een enzymenfabriek moet ook een geheimhouding tekenen, zodat hij niet kunt doorvertellen wat er allemaal wordt toegevoegd aan die broden.''

Het eten van ‘Plofbrood’ wordt aangeleerd

Dat brood tegenwoordig met steeds meer ingrediënten wordt gemaakt om het zo lang mogelijk ‘lekker’ te houden, vindt Klaasen niet normaal. Hij vindt het daarom dan ook heel speciaal brood: ‘’Het lijkt mij niet de bedoeling dat er brood wordt ontwikkeld met weinig voedingswaarden en nog meer enzymen enkel om het langer houdbaar te maken.’’ 

Hierbij denkt hij dat het vooral met aangeleerd gedrag te maken heeft: ‘’Veel mensen worden opgevoed met ‘plofbrood’, ook wel fabrieksbrood genoemd. Dit bevat niet de voedingswaarden en smaak die je eigenlijk wilt binnenkrijgen tijdens het eten van een brood en toch wordt het wel massaal verkocht.’’

De invloed van gewenning op brood keuzes 

Volgens Klaasen is ‘extra lang lekker’ vooral een misleidende en slechte marketingterm die goed werkt bij consumenten: ‘’Zij willen ook vaak brood dat je dagenlang in de keukenkast kunt bewaren. Maar hoe langer je een brood kunt bewaren, hoe meer er mee is gerommeld.’’ 

Klaasen wil dat consumenten zich bewuster worden van dit gedrag, omdat het een kwestie van gewenning is: ‘’Het zit bij mensen niet meer in hun systeem om elke dag vers brood te halen. Als er dan brood te koop is dat langer lekker is en meegaat, is dat voor de consument alleen maar handig.’’ 

Minder derving, meer manipulatie 

Niet alleen consumenten, maar ook supermarkten hebben baat bij brood dat langer lekker is. Brood is namelijk een product dat veel wordt weggegooid. Door brood langer verkoopbaar te maken, kunnen supermarkten voedselverspilling en derving verminderen. 

Dat klinkt positief, maar Klaasen denkt hier anders over: ‘’Supermarkten kunnen ook simpelweg minder produceren, zodat er minder brood verspild wordt. Nu wordt brood nog meer gemanipuleerd en weten we niet precies wat er allemaal mee gebeurt voordat het bij ons op het aanrecht ligt.’’ 

Volgens Klaasen is het belangrijk dat grondstofleveranciers, bakkers, fabrikanten en supermarkten transparant zijn over hoe brood wordt bereid. Hij raadt consumenten daarom aan om - als ze op zoek zijn naar voedzaam, smaakvol en zo min mogelijk gemanipuleerd brood - zij hun brood bij de bakker moeten halen.