background branding

'Supermarkten niet duidelijk over vers afgebakken broodjes'

Vers-brood47460133_s.jpg

De meeste supermarkten geven onvoldoende informatie over de broodjes die ze afbakken in de winkel, meldt de Consumentenbond uit eigen onderzoek. Consumenten weten daardoor niet hoe gezond of juist ongezond deze broodjes zijn. De Consumentenbond wil dat supermarkten meer informatie geven, zodat consumenten weten waar ze aan toe zijn.

De Consumentenbond onderzocht de manier van informeren op de broodafdelingen van 10 landelijke supermarktketens. ‘In de Warenwet staat dat de benaming wit, bruin of volkoren op het product of op het schap moet staan. Maar alleen Ekoplaza Foodmarqt doet dit consequent bij vers afgebakken broodjes. Vertelt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond. ‘In de andere supermarkten ontbreekt die informatie en is het lastig voor consumenten om in te schatten hoe gezond de broodjes zijn.’

Vooral wit

Het grootste deel van de afgebakken broodjes in de supermarkt is witbrood. Dit is minder gezond dan bruin of volkoren brood. Het is belangrijk dat supermarkten duidelijk zijn over de ingrediënten en de voedingswaarde, zegt Molenaar. Ook moet het voor de consumenten helder zijn of een broodje wit, bruin of volkoren is. Molenaar: ‘Helaas kun je niet afgaan op de kleur om in te schatten hoe gezond een broodje is, want veel supermarkten kleuren hun witbrood donker. En ook namen zoals desem, spelt, rustiek, bourgondisch, luxe en volgranen bieden weinig houvast, die zeggen niets over de voedingswaarde.

Toezeggingen

Supermarkten Albert Heijn, Aldi, Lidl, Hoogvliet, Plus en Vomar hebben gezegd te willen verbeteren en beloofd snel aan de slag te gaan met het vermelden van de benamingen uit de Warenwet. Jumbo en Dirk gaan wel aanpassingen doen, maar voldoen daarmee nog niet aan de Warenwet. Zo gaat Jumbo de klanten in de winkel verwijzen naar de website en bij Dirk kunnen klanten terecht bij een medewerker voor een etiket. Supermarkt Coop gaat eerst onderzoeken wat mogelijk is.

Bron: Consumentenbond