background branding

Noem het broodje bij zijn naam, want dat is verplicht per 1 juli

24062022-brood.jpg

Vanaf 1 juli 2022 moeten broodnamen duidelijker worden. Of een brood wit, bruin of volkoren is, is vaak niet makkelijk van de voorkant van een verpakking te herkennen. Producenten geven veelal bijzonder klinkende namen aan brood, die weinig zeggen over het soort meel dat erin zit. Om maar wat te noemen: is een 'bourgondisch meerzaden campagnard brood' nu volkoren of niet? Daarover moeten broodverkopers dus duidelijk zijn vanaf 1 juli.

'Veel broodsoorten hebben een fantasienaam: een naam die verzonnen is door het uiterlijk van een brood, bijvoorbeeld tijgerbrood vanwege de strepen', zegt Jenneke van Elderen van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC). Zo’n 70 procent van de mensen gaat volgens haar af op de kleur van een brood, niet op de ingrediëntenlijst. De fantasienamen leiden dan tot verwarring. 

Aan die verwarring komt met de Warenwetbesluit Meel en Brood hopelijk een einde. Op iedere zak brood moet duidelijk staan of het brood wit, bruin of volkoren is en van welke granen het is gemaakt. Een duidelijk etiket kan misleiding en teleurstelling bij de consument voorkomen, zegt Van Elderen.

Hoe zat het ook alweer?

Benieuwd wat nu precies het verschil is tussen wit- en volkorenbrood? En wat was nu gezonder, speltbrood of meergranenbrood? Lees het in Spelt, volkoren, meergranen: wat is het eigenlijk? En wat is gezonder?

Bron: NU.nl