background branding

Hoe kun je brood het beste bewaren in de diepvries? En dit kun je beter niet doen

28042022 brood invriezen.jpg

Brood invriezen is hartstikke handig! Het wordt minder snel oud en je hebt het dan altijd in huis. Maar hoe kun je brood eigenlijk het beste invriezen? En wat kun je beter niet doen? In dit artikel lees je een aantal tips.

Hoe kun je brood eigenlijk het beste invriezen?

Je kunt brood het beste meteen nadat je het hebt gekocht of gemaakt invriezen. Extra tip: 'Bewaar het in de papieren broodzak. Die heeft namelijk een parafinelaagje dat de lucht in de zak houdt, waardoor het verdampte water uit het brood binnen de broodzak blijft', aldus bakker Dirk Braeckman. Hij is geen voorstander van het gebruik van plastic broodzakken. 'Dat is funest voor de korst.' Braeckman houdt zich als (proef)bakker bezig met het ontwikkelen en testen van nieuwe producten.

Factoren die bepalend zijn voor de conditie van het brood

Brood kun je dus goed invriezen, maar het is belangrijk om te weten dat een aantal factoren bepalend zijn voor de conditie. Braeckman meldt in het AD dat de structuur van een brood een belangrijke rol speelt.

'Het water dat in een brood zit, verdampt na een tijdje via de korst uit het deeg. Na een dag is die korst dan ook al een stuk minder krokant geworden.' Als een brood goed is gekneed, wordt het water in het deeg langer vastgehouden. De gluten in de bloem vormen dan als het ware een netwerk. Als je thuis zelf brood bakt, kun je dit checken door het deeg tot een vliesje uit te rekken. Als dit egaal en transparant is, én niet scheurt, is het goed.

Brood wordt twee keer zo duur, prijsstijging voelbaar tot in 2023

Ook adviseert hij (professionele) actieve vetstoffen te gebruiken in plaats van margarine. Deze vetstoffen zorgen ervoor dat de wanden van het glutennetwerk sterk blijven, waardoor je brood langer vers blijft.

Verandert brood invriezen iets aan de voedingsstoffen?

Nee, de voedingsstoffen zitten na het invriezen nog in het brood.

Hoelang is brood houdbaar in de vriezer?

Volgens het Voedingscentrum is brood één maand houdbaar in de vriezer. In dit artikel, dat Radar eerder al publiceerde, kun je lezen hoe het zit met de houdbaarheid van andere producten in de vriezer.

Dit kun je beter niet doen

Pistolets, baguettes en sommige meergranenbroden kun je volgens de bakker beter niet invriezen. Niet omdat het helemaal niet kan, maar ze zijn wel minder geschikt voor dit proces. Je kent het misschien wel: na het ontdooien is de korst niet meer zo krokant als voorheen. Je kunt ze natuurlijk even in de oven doen, maar de kenmerkende structuur is vaak toch net anders. En als je deze broodjes dan niet gelijk opeet, zijn ze vaak al keihard. Direct opeten dus!

Spelt, volkoren, meergranen: wat is het eigenlijk? En wat is gezonder?

Ook is het goed om te weten dat meergranenbroden door de granen en pitten soms een minder stabiel netwerk hebben, waardoor het na het ontdooien kan brokkelen. Ten slotte raadt Braeckman af om brood twee keer in te vriezen: 'Het krokante van een heerlijke korst heb je dan zeker niet meer.'

Bron: AD