Je doet gezondere boodschappen als je achteruit loopt

22-08-07-supermarkt-achteruit-gezond-route-eten-31104474_s.jpg

Jouw looproute in de supermarkt is ontworpen om je ongezonde keuzes te laten maken, want die leveren de supermarkt meer geld op. Je kunt dus heel makkelijk geld en gezondheid besparen, volgens marketingexpert Tim den Heijer: loop gewoon de andere kant op! 

Den Heijer weet dat supermarkten hun looproutes meestal laten beginnen met voordelige en gezonde producten, zoals groenten. Als je dichter bij de kassa komt, dan doemen de schappen op met snoep, snacks, bier en wijn. Bij de kassa hangen vaak nog een paar kleine, relatief dure versnaperingen zoals mintjes en chocoladerepen. Deze inrichting is bedoeld om jou te verleiden. 

De verleidelijke route door de supermarkt

Den Heijer legt uit: als je al een paar koopjes en gezonde dingen in je mandje hebt liggen, dan ben je gevoeliger om verderop in de reis nog voor de bijl te gaan. Je hebt voor je gevoel al verstandig gedaan door een krop sla in je mandje te leggen, en dan geef je jezelf eerder toestemming om er een zak chips naast te leggen. 

Wilskracht en gezond kiezen

Dat komt doordat je wilskracht ‘opraakt’. Hoe langer je verleidingen moet weerstaan, hoe moeilijker het wordt. ‘Er zijn ook momenten dat je een feestje moet verlaten als je geen onverstandige dingen wilt doen,’ zegt Den Heijer. Hetzelfde geldt voor de supermarkt. 

Als je dus de winkel inloopt, leg dan de slechtste dingen voor je portemonnee en je gezondheid als eerste in je mandje, en pas daarna de gezonde en goedkope. Zo maak je heel bewust de keuze om het luxe-artikel of het fast-food te pakken. ‘En je hebt langer de tijd om er spijt van te krijgen,’ stelt Den Heijer, dus misschien leg je die zak chips nog wel terug voordat je de kassa bereikt. 

Met een smoesje door de uitgang

Kortom, achteruit lopen heeft zo zijn voordelen. Hoe pak je deze nieuwe route aan? Den Heijer heeft nog een tip: ‘Je zou eigenlijk bij de kassa naar binnen moeten gaan met het excuus: ‘Ik zie daar mijn vrouw lopen!’’