Hoe weet je of een volkorenproduct echt volkoren is?

Niet alle producten die als ‘volkoren’ staan aangeprezen zijn ook daadwerkelijk volkoren. Dat bleek onlangs uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Hoe weet je of je een echt volkoren product uit de schappen trekt? Radar zoekt het uit.
Ruim een kwart onterecht volkoren
De NVWA onderzocht 190 volkorenproducten uit de supermarkt. 51 van deze producten hadden helemaal niet als ‘volkoren’ aangeprezen mogen worden, concludeerde de autoriteit. Dat mag namelijk alleen als het meel gemaakt is van hele graankorrels. Als dat niet het geval is, is het misleidend om het ‘volkoren’ te noemen.
Hoe weet je of iets echt volkoren is?
Dus hoe kun jij als consument weten of je daadwerkelijk een volkoren product koopt? Hiervoor moet je naar de ingrediëntenlijst kijken.
Er mag volkoren op de verpakking staan als het soort meel voor 100 procent uit volkoren tarwe bestaat. Zie je nog een ander soort meel op de ingrediëntenlijst staan? Dan is het dus niet echt volkoren.
Een koekje met 43 procent volkoren tarwemeel en 34 procent tarwebloem, mag bijvoorbeeld niet volkoren genoemd worden. Dit mag wel worden aangeduid als ‘volkoren met tarwebloem’.
Ingrediëntenlijst blijkt verwarrend
Ook dit blijkt niet altijd even duidelijk. Dat de ingrediëntenlijst soms voor verwarring kan zorgen bleek uit een mail die Radar ontving over Bolletje Fries roggebrood. Iemand was benieuwd waarom er ‘100 procent volkorenrogge’ op de deksel vermeld staat, terwijl er in de ingrediëntenlijst gesproken wordt over 56 procent volkoren gebroken rogge.
Om te vragen hoe dit precies zit, nemen we contact op met Bolletje. Zij leggen uit: “Met de ‘100 procent volkoren rogge’ tekst op de voorkant bedoelen we dat de rogge die erin zit 100 procent volkoren is. In de lijst van ingrediënten is de gebroken rogge gekwantificeerd. Naast rogge bevat het roggebrood ook water en andere ingrediënten.”
Bronnen: NVWA, Voedingscentrum