Bruine aanslag in je toilet? Zo krijg je het weg

Toilet_Juli2022.jpg

De toilet is een plek die je meestal dagelijks wel bezoekt. Daarom is het extra fijn als het hier schoon en comfortabel is. Een van de hardnekkigste problemen binnen dit kleine kamertje, is de bruine aanslag die vaak achterblijft.

Hoe zorg je ervoor dat deze verdwijnt? Radar heeft een aantal tips op een rijtje gezet.

Wat is de bruine aanslag?


Ondanks de bruinige kleur, wordt de aanslag in de meeste gevallen veroorzaakt dankzij stoffen die vrijkomen via urine. Dit is waarom de aanslag urinesteen genoemd. Het gaat hierbij om minerale zouten zoals calcium, magnesium, kalium en natrium. Wanneer dit in de toiletpot terecht komt, kan dit zorgen voor de welbekende gekleurde aanslag.

Een broedplaats voor bacteriën

Behalve dat urinesteen er niet smakelijk uitziet, is het ook een goede voedingsbodem voor bacteriën. Dus ook voor de eigen gezondheid is het belangrijk om de hygiëne van dit gedeelte van de toilet op peil te houden. Er zijn hiervoor speciale urinesteenverwijders op de markt, maar er zijn ook andere opties.

Laten intrekken met cola

Eerder schreven we al een artikel over cola als wondermiddel bij het schoonmaken. Daarin stond ook de tip om het te gebruiken voor het toilet. Vooral de suikervrije variant doet goed zijn werk. 

Je kunt ervoor kiezen het direct op de vlekken zelf te gieten of om het via een sprayflacon te spuiten op verschillende plekken. Als je dit vervolgens twee uur laat intrekken en het voor het doorspoelen de moeite neemt het weg te schrobben met een toiletborstel, dan behaal je het beste resultaat.

Baking soda

Er zijn natuurlijk verschillende soorten soda, maar voor het toilet kun je het beste baking soda gebruiken. Dit is ook een milieuvriendelijke manier om dit probleem aan te pakken. Gooi een kopje in het toilet en laat het vervolgens minimaal een kwartier intrekken. Daarna schrob je het - net als bij de cola - met een toiletborstel weg voordat je doorspoelt. 

Schoonmaakazijn niet ideaal

Een van de tips die je vaak hoort voor het verwijderen van urinesteen is het gebruik van schoonmaakazijn. Behalve dat dit niet de meest milieuvriendelijke methode is, duur het ook nog ontzettend lang voor het zijn werk doet. In sommige gevallen moet het wel tot tien uur intrekken, waardoor de eerdergenoemde methodes een stuk beter en efficiënter zijn. 

Bron: schoonmaaktips.com