Camera's scannen op lege winkelschappen: de toekomst of onnodig privacyrisico?

jumbo.jpg

Vind jij het vervelend om in de supermarkt voor een leeg schap te staan? Dan denkt een Brabantse Jumbo wellicht een oplossing te hebben. In deze supermarkt hangt een camera die schappen in de gaten houdt en een intern signaal afgeeft als een product bijna op is, waardoor artikelen sneller zouden kunnen worden bijgevuld. De vraag komt echter op of het systeem qua privacy goed in elkaar zit en of het überhaupt wel nodig is.

Een supermarkt in Oirschot is de proeftuin van de nieuwe cameratechniek. Een woordvoerder van Jumbo legt uit dat de slimme fotocamera in de gang met snellopende producten hangt. De camera 'leest' de schaplabels en checkt of er genoeg producten aanwezig zijn. 'We onderzoeken nu of we met deze nieuwe techniek sneller kunnen reageren op lege vakken, zodat deze producten beter beschikbaar worden en klanten altijd hun gewenste product kunnen pakken', laat een woordvoerder van Jumbo weten. 

camera-jumbo-11062021.jpg
Camera in de Jumbo Oirschot.

Jumbo: 'Geen sprake van inbreuk op privacy'

De woordvoerder zegt dat de camera geen foto maakt als er iets zich tussen tussen de camera en het schap bevindt. 'Dit is een automatisch proces dat garandeert dat er geen personen worden vastgelegd. Er is dus ook geen sprake van een inbreuk op de privacy van klanten of medewerkers', zegt de woordvoerder. 

Jumbo stelt ook dat er alleen data wordt bewaard van de tijd dat een artikel niet beschikbaar was.

'Je kunt je afvragen of dit nodig is'

Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom zet zijn vraagtekens bij dit systeem. Vooral de noodzaak van het systeem is niet helemaal duidelijk. Waarom moeten er camera's worden ingezet en kunnen de schappen niet gewoon worden gecontroleerd door een medewerker? Ook zou je de voorraad via het kassasysteem in de gaten kunnen houden. 'Je kunt je afvragen of dit echt nodig is. Je ziet vaker dat bedrijven technologie gebruiken om problemen op te lossen die er niet zijn', zegt Bré Engels van Bits of Freedom. 

Daarbij geeft Jumbo niet veel weg over de software achter het systeem en door wie dit ontwikkeld wordt. Radar heeft bij Jumbo nagevraagd wie de cameratechniek heeft gemaakt, maar daar hebben we tot op heden geen antwoord op gekregen. Het blijft dus moeilijk om met zekerheid te zeggen dat er echt geen personen in beeld komen en dat deze beelden nergens worden opgeslagen. 'Het is aan Jumbo om te bewijzen dat het allemaal goed zit. Er zijn genoeg voorbeelden van bedrijven die zeggen dat iets qua privacy helemaal klopt en dat achteraf iets anders blijkt', aldus Engels. 

Branche: 'Logisch dat er wordt gewerkt aan voorkomen lege schappen'

Supermarkten zien overigens wel degelijk de noodzaak van het camerasysteem, namelijk in het feit dat uitverkochte artikelen een grote ergernis van klanten zouden zijn. 'Het is in die zin logisch dat er hard gewerkt wordt aan het voorkomen van lege schappen', stelt een woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelen, de brancheorganisatie voor supermarkten. Een kanttekening hierbij is wel dat een uitverkocht product niet hetzelfde is als een leeg schap. Als je een leeg schap treft, kun je als klant ook aan een medewerker vragen of het misschien in het magazijn nog aanwezig is. Als een product helemaal niet meer voorradig is, heb je ook niets aan de camera's.

Daarbij is het sowieso nog maar de vraag of het camerasysteem daadwerkelijk ervoor zorgt dat schappen sneller worden bijgevuld dan wanneer je werknemers de schappen laat controleren. De test in Oirschot moet antwoord geven op deze vraag. 

Wat vind jij?

Het is natuurlijk nog een test en volgens het CBL zijn er geen andere supermarkten waar dit systeem in gebruik is, maar Radar is benieuwd naar jouw mening over de camera's. Zie jij het nut van dit systeem, of vind je het geen verbetering ten opzichte van aan een medewerker vragen of iets nog op voorraad is? Geef je mening in onze poll!

Camera's met gezichtsherkenning in Jumbo

Radar maakte eerder een item over een Jumbo in Alphen aan den Rijn, waar gezichtsherkenningcamera's werden ingezet om winkeldieven te kunnen pakken. Radar ging langs bij de Jumbo om aan klanten te vragen wat ze van het camerasysteem vinden. De supermarkt kreeg uiteindelijk een waarschuwing van de Autoriteit Persoonsgegevens en het systeem is inmiddels niet meer in gebruik. 

Bron afbeelding camera: Jumbo / Omroep Brabant