background branding

Capaciteit voor het analyseren van PCR-testen dreigt te klein te worden

22122021PCR.jpg

De laboratoriumcapaciteit voor coronatesten dreigt in januari te klein te worden. Vanwege de opmars van de omikronvariant bereiden GGD'en zich voor op zo nodig 200.000 PCR-testen per dag in de teststraten, maar de nieuwe aanbesteding van het ministerie van Volksgezondheid voorziet slechts in labcapaciteit om er maximaal 100.000 te analyseren, schrijft de Volkskrant.

Programmadirecteur Jaap Eikelboom van de GGD-koepel GHOR meldde deze opschaling van de teststraten dinsdag in een briefing aan de Tweede Kamer.

Er wordt gezocht naar opties om capaciteit te vergroten

Volgens woordvoerder Sander Bruggeling van de Dienst Testen (ministerie van Volksgezondheid) wordt nu naarstig gezocht naar opties om de analysecapaciteit voor PCR-testen te vergroten. Aanvankelijk was het plan dat de GGD'en antigeen-sneltesten zouden afnemen als meer dan 100.000 testen per dag nodig zijn. Die sneltesten gebruiken de GGD'en al nauwelijks meer. Ze zijn minder betrouwbaar en bewerkelijker. Bovendien zijn veel GGD-medewerkers nu nodig voor de boostercampagne, waardoor minder testpersoneel beschikbaar is.

Bron: MediaWatch