CBR voegt nieuw onderdeel toe aan theorie-examen

theorie-cbr-18-09-2019.jpg

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) verzwaart vanaf november het theorie-examen. 'Verkeersinzicht' is vanaf dan een apart onderdeel om nieuwe bestuurders voor te bereiden op onder andere voorrangssituaties en wegwerkzaamheden, laat het CBR weten aan EenVandaag.

In de nieuwe versie moet de deelnemer op alle drie de onderdelen een voldoende scoren. Voorheen haalde je het examen ook wanneer je bij sommige onderdelen alles correct invulde, maar een ander deel fout had. Volgens een woordvoerder van het CBR kun je hierdoor beter toetsen of deelnemers cruciale onderdelen zoals voorrangsregels beheersen. In de praktijk is het niet altijd te toetsen hoe een deelnemer omgaat met zulke situaties, omdat je die niet altijd tegenkomt tijdens het examen.

Extra feedback

De drie onderdelen gaan 'herkenning van gevaar', 'kennis' en 'verkeersinzicht' heten. Na afloop krijgen de deelnemers extra feedback op fouten te zien, in plaats van enkel de foutief beantwoorde vragen, wat nu het geval is. 

De aanpassingen worden breed gedragen door de rijschoolhouders, volgens het CBR. Nieuwe weggebruikers zouden door de opzet beter voorbereid de weg op gaan en nemen verantwoordelijk deel aan het verkeer, zodat ze veilig thuiskomen.

Bron: EenVandaag