Centraal Beheer Achmea benadeelt bestaande klanten ten opzichte van nieuwe klanten

Wil je bij Centraal Beheer Achmea je hypotheek verhogen, dan vraagt deze hypotheekverstrekker een hogere rente, dus een hoger maandbedrag, dan bij nieuwe klanten. En dit mag niet. Toch omzeilt Centraal Beheer Achmea op sluikse wijze de regels, om toch nog even wat meer aan zijn bestaande klanten te verdienen.

Sinds 1 januari 2013 geldt het zogenaamde éénsporig rentebeleid. Dit betekent dat banken voor nieuwe en bestaande klanten (met hetzelfde risicoprofiel) dezelfde tarieven moeten hanteren. Dit beleid is ingevoerd omdat in het verleden generieke kortingen werden verstrekt aan nieuwe klanten, waar bestaande klanten niet voor in aanmerking konden komen. Toch omzeilt Centraal Beheer het eensporig rentebeleid door het introduceren van nieuwe hypotheeklabels.

Nieuwe hypotheeklabels

Centraal Beheer heeft de afgelopen jaren verschillende labels geïntroduceerd. We hebben hier dus te maken met een zogenoemde ‘labelstapelaar’. De hypotheekverstrekker zet nieuwe labels op de markt en de oude worden voor nieuwe klanten van de markt gehaald. Vervolgens worden de nieuwe labels door de gedaalde rente goedkoper dan de oude labels. Als je als bestaande klant een nieuwe lening wilt, betaal je een hogere rente en ga je dus meer betalen dan een nieuwe klant. Bij andere hypotheekverstrekkers blijven producten en labels bestaan. De rentes dalen en stijgen mee met de markt en zijn zo gelijk voor nieuwe en bestaande klanten. 

De werkwijze van Centraal Beheer

Centraal Beheer heeft er via twee manieren voor gezorgd dat je als bestaande klant geen gebruik kan maken van de nieuwe voordelige hypotheken. Zo zeggen ze dat als je in het verleden gestart bent met een bepaald label en eenmaal daar gestart bent, kan je vervolgens niet overstappen naar het nieuwe label. En om de klant nog meer klem te zetten, verdeelt Centraal Beheer de twee hypotheken onder verschillende geldverstrekker. Zo valt bijvoorbeeld de ‘Thuis’ hypotheek onder Achmea Bank N.V en de ‘Leef’ hypotheek onder Achmea Hypotheken B.V en het is niet toegestaan een tweede hypotheek af te sluiten bij een andere geldverstrekker.

Wat betekent dit financieel?

In welke gevallen kan je dan de dupe worden van deze tactiek van Centraal Beheer? Dat is wanneer je als bestaande klant een extra hypotheek afsluit voor een verbouwing, verhuizing of als je rentevaste periode afloopt. Bestaande klanten krijgen in die gevallen een minder goede deal dan nieuwe klanten. 

En over welke percentages hebben we het dan?

Als we de Plus Hypotheek (oud label) vergelijken met de Leef Hypotheek (nieuw label) dan betalen bestaande klanten zo'n 0,4% meer rente en zijn dus duurder uit. We schetsen een voorbeeld. Stel je gaat verhuizen en je hebt een hypotheekschuld op je oude huis van 350.000 euro en koopt een nieuw huis voor 450.000 euro. In de huidige markt met de hoge rente verhuizen veel mensen hun hypotheek mee. Je neemt dan de hypotheekschuld met dezelfde rente en dus hetzelfde maandbedrag mee voor de financiering van je nieuwe huis, maar over de financiering van de overige 100.000 euro betaal je een rentepercentage van 0,4 hoger dan bestaande klanten. Dit komt erop neer dat je 12.000 euro meer moet betalen dan een nieuwe klant in 30 jaar tijd.

Naast de rente krijgen in deze huidige markt nieuwe klanten ook betere voorwaarden bij de nieuwe labels, dan dat bestaande klanten krijgen bij de oude labels, zoals de Plus Hypotheek wat volgens Centraal Beheer een hypotheek zou moeten zijn waar je meer betaalt voor betere voorwaarden.

Modelbrief voor bestaande klanten

Hypotheekadviseur FRITS helpt je met een modelbrief die je als bestaande klant kunt sturen naar Centraal Beheer. Die brief vind je hier

Reactie van Centraal Beheer

Centraal Beheer stelt in een reactie aan Radar: ‘Wij hebben verschillende hypotheekproducten met verschillende voorwaarden die ieder ook hun eigen prijs hebben, zoals gebruikelijk in de markt.’ Maar in tegenstelling tot andere banken, die ook nieuwe labels introduceren, maakt Centraal Beheer het bestaande klanten onmogelijk om gebruik te maken van een nieuw label.

Daarnaast stelt Centraal Beheer dat een hogere prijs aanleiding is voor betere voorwaarden. ‘Door de tijd heen heeft Centraal Beheer verschillende hypotheekproducten met eigen voorwaarden gekend. Door bovenstaande verschillen in voorwaarden bestaan er prijsverschillen tussen de verschillende hypotheekproducten.’ Als we kijken naar de ‘voordelen’ van de oude labels, dan kunnen we in de huidige markt die voordelen al wegstrepen. 

Centraal Beheer: ‘Er zitten verschillen in de vraag of een hypotheekproduct wel of geen ‘dalrente’ kent tijdens de offerteduur. Dit betekent dat een klant tussen het rente-aanbod en het moment dat die rente daadwerkelijk ingaat, altijd de laagste rente krijgt die gold in die periode. Het wel of niet hebben van dit soort voorwaarden bepaalt mede de prijs van het hypotheekproduct.’ Maar dit zogenaamde voordeel is met de huidige stijgende rente niet waardevol. Zeker niet in verhouding tot de extra kosten van de andere labels.

Reactie van AFM:

“Als het gevolg van een nieuw product is dat bestaande klanten vast komen te zitten in een oud product met ongunstige voorwaarden en hogere rentetarieven, acht de AFM dat onwenselijk en mogelijk in strijd met geldende regelgeving”. 

Verder adviseert de toezichthouder mensen zich te melden bij de AFM indien zij problemen ervaren met Centraal Beheer doordat zij benadeeld worden als bestaande klant.

Forumreacties

6
  • Door Radar

Bij het verhogen van je hypotheek, omdat je gaat verhuizen of verbouwen, houd je de rente het liefst zo laag mogelijk. Maar Centraal Beheer Achmea werkt hun bestaande klanten hier juist in tegen. Ze rekenen hogere rente voor trouwe klanten ten opzichte van nieuwe klanten en dit mag niet volgens het éénsporig rentebeleid. In de uitzending van 17 oktober zien we het verhaal van Louis die als bestaande klant 2000 euro meer moet betalen over een periode van 30 jaar dan een nieuwe klant. Heb jij een vergelijkbare ervaring? Laat het hier weten

  • Door BL2

Bij wat voor hypotheek bedrag is dat ? Euro 5,60 meer per maand. Tis zonde, maar te overzien. En met de huidige inflatie zal over pakwegweg 20 jaar die Euro 5,60 ook wel niets meer voorstellen.

  • Door Jan Tukker

Tja, geldverstrekkers hebben al jaren lang nieuwe varianten van hun hypotheekproducten op de markt geslingerd, vaak met scherpere tarieven en wat afwijkende/uitgeklede voorwaarden. Nu stijgt de marktrente weer en is er weer ruimte voor dit soort "initiatieven". Is dat laakbaar? Het is een commerciële keuze en de klant en zijn of haar adviseur moet wakker blijven. En Radar ook.