Citroen huishoudkampioen: dit kun je schoonmaken met deze vrucht

citroen 173518085_l.jpg

De citroen is niet alleen een rijke bron aan vitamines, het is ook een geweldige schoonmaakhulp. Zo kun je deze zure vrucht inzetten als bleekmiddel, glansmiddel, geurvreter, luchtverfrisser en kalkverwijderaar. 

Radar geeft je 5 handige tips om je huishoudelijke leven op te frissen met behulp van de citroen.

1. De citroen als natuurlijk bleekmiddel

Verse citroensap werkt als een prima bleekmiddel voor de witte was, en het is ook nog minder schadelijk dan echte bleek. Voeg ongeveer 50 milliliter verse citroensap toe bij het wasmiddel dat je gebruikt voor de witte was. Stop de was daarna niet in de droger, maar hang het lekker in de zon te drogen. Je zult zien dat je witte wasgoed weer écht wit wordt. 

2. Breng weer glans terug in je keuken

Die prachtig glanzende set aluminium pannen die je ooit kocht, wordt op een goed moment toch dof. Dat is jammer, maar citroen kan die glans weer terugbrengen. Snij de citroen doormidden, en wrijf hem met de doorgesneden kant stevig over de binnen- en buitenkant van de pannen. Vervolgens maak je de pannen droog met een theedoek. Zo gaan ze weer helemaal glanzen. 

Ook roestvrij stalen pannen kun je met de citroen onder handen nemen. Hiervoor gebruik je ook weer een opengesneden citroen, alleen gooi je nu een flinke schep zout op de opengesneden kant, voor je de pan inwrijft. Voor een glanzend resultaat wrijf je pan tot slot weer schoon met een doek.

3. De citroen als geurvreter

We kennen het allemaal wel: vieze geurtjes die in je koelkast blijven hangen, ook al heb je hem schoongemaakt. De citroen biedt hulp. Leg een spons, gedrenkt in citroensap, op een schoteltje in de koelkast. Na een dagje ruikt het daarbinnen meestal weer helemaal fris.

4. Weg met gebakken vislucht

Herken je dit? Je hebt gisteravond vis gebakken, en de volgende ochtend ruik je het nog steeds in de keuken. Zet een pan met water op het vuur en gooi er wat schijfjes citroen in. Laat de pan een uurtje op het vuur staan (zonder deksel), zodat de stoom zich met de luchtmoleculen kan vermengen. Voor je het weet ruikt je keuken weer fris en fruitig. 

5. Ontkalk je waterkoker citroensap

En wat dacht je van hiervan? De thee uit je waterkoker begint een beetje raar te smaken, en soms drijft er ineens een flinter kalk in je kopje. Dit kun je verhelpen met citroensap. Pers hem uit en giet het sap, samen met twee flinke koppen water, in de waterkoker. Breng het geheel aan de kook en laat vervolgens een uurtje staan. Spoel de waterkoker daarna goed om, en hij is weer schoon als vanouds.