Zo maak je verkleurde voegen weer stralend wit

20230210_voegen.png

Verkleurde voegen tussen de tegels geven je badkamer of keuken geen frisse aanblik. Voegen zijn poreus, er zitten kleine gaatjes in en daar hopen zeepresten, kalk en schimmel zich op. Gelukkig kun je er zelf veel aan doen! Het is even een karweitje, maar het effect is groot.

Gebruik liever geen chloor, tenzij het echt niet anders kan. Hoewel het vaak wordt aangeraden in artikelen online, kan chloor je tegels of de kitranden aantasten. Beter kun je aan de slag gaan met de middelen die hieronder staan. Gebruik een stevige borstel met korte haren, bijvoorbeeld een oud nagelborsteltje of een oude stevige tandenborstel. Draag bij voorkeur huishoudhandschoenen en doe oude kleding aan. En ga niet te snel te werk: laat de middelen eerst vijf tot tien minuten intrekken voordat je gaat boenen. Als je klaar bent neem je de wand nog even af met een vochtige doek.

Wasverzachter

Klinkt misschien gek, maar dit werkt echt als je voegen niet heel erg vies zijn. Doe een flinke scheut wasverzachter in een emmertje water, breng het aan op de voegen, laat even intrekken en spoel schoon. Ruikt nog lekker ook.

Schoonmaakazijn

Vooral geschikt als je last hebt van kalk. Meng schoonmaakazijn met een evenveel water. Breng het vervolgens aan op de voegen met een sponsje of een spuitfles. Laat dit middel wat langer intrekken; zeker een half uur. Spoel af met ruim water.

Baking soda met waterstofperoxide

Meng de baking soda (natriumbicarbonaat) met een gelijke hoeveelheid waterstofperioxide en smeer dit op de voegen. Even (10 minuten) laten intrekken en boenen maar!

Anti-schimmel schoonmaakmiddelen

Als je last hebt van schimmel in je voegen, is het gebruik van chloor een optie. Toch is het veiliger om hier een speciaal schimmelwerend middel voor te gebruiken.