CNV: 'Verhoog reiskostenvergoeding voor werknemers'

08032022-thuiswerken.jpg

CNV roept werkgevers op om ruimhartig te zijn met thuiswerken vanwege de hoge brandstofprijzen. Tegelijk vindt de vakbond dat de reiskostenvergoeding van werknemers die wel naar hun werk moeten komen zo snel mogelijk moet worden verhoogd. Volgens CNV wordt het anders voor velen onbetaalbaar om naar het werk te komen.

Werkgevers mogen 0,19 euro per kilometer onbelast vergoeden. Dat bedrag is sinds 2006 niet aangepast. Met deze brandstofprijzen dekt de maximale onbelaste kilometervergoeding de kosten al lang niet meer, beargumenteert een woordvoerster van FNV. Die vakbond pleitte er vorige week ook al voor dat alle werkenden een kilometervergoeding van zeker 0,19 euro moeten krijgen.

'Maar veel werkgevers vergoeden helemaal niets, of vergoeden slechts 6 cent per kilometer', zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. 'Met name in sectoren als distributiecentra, horeca, catering en pakketbezorging is het uitermate slecht geregeld.' De bonden zetten in nieuw af te sluiten cao's in op een adequate kilometervergoeding. CNV zegt dat 5 miljoen werkenden niet kunnen thuiswerken. 'Voor hen moeten de reiskosten dus echt goed geregeld zijn', aldus Fortuin.

Thuiswerken als oplossing voor de hoge benzineprijzen

Volgens CNV wil 90 procent van de Nederlandse thuiswerkers dat ook na de coronapandemie blijven doen. Toch vraagt volgens de vakbond een derde van de werkgevers hun personeel om weer naar kantoor te komen. 'Thuiswerken is een goed middel om de hoge benzineprijzen te mijden', stelt CNV.

'Het kabinet heeft totaal geen gevoel voor de zorgen die mensen hebben'

Voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie denkt niet dat het een oplossing is om meer mensen te laten thuiswerken omdat dit voor velen ook veel duurder is geworden. 'Het kost veel meer geld om thuis de kachel aan te zetten', zegt hij. 'Mensen zijn bang dat ze hun energietarieven niet meer kunnen betalen. Het kabinet moet heel snel met compenserende maatregelen komen.' Castelein ziet oplossingen in het maximeren van de energieprijzen en het verlagen van de accijns op brandstof. Ook vindt hij dat de maximale onbelaste kilometervergoeding moet worden verhoogd. 'Het kabinet heeft totaal geen gevoel voor de zorgen die mensen hebben', vindt Castelein.

Bron: ANP