background branding

Gemiddelde adviesprijs benzine schiet omhoog, ook gas naar nieuw record

02032022-benzine.jpg

De benzineprijzen gaan woensdag fors omhoog. Volgens consumentencollectief UnitedConsumers schiet de gemiddelde adviesprijs voor een liter Euro 95 met 2,8 cent omhoog. Daarmee komt dat gemiddelde uit op 2,265 euro voor een liter en dat is voor het eerst meer dan 2,25 euro per liter. Een liter diesel wordt 1,8 cent duurder en kost 1,935 euro.

UnitedConsumers houdt dagelijks de adviesprijzen van vijf grote oliemaatschappijen in de gaten en middelt die. Daaruit komt de gemiddelde adviesprijs. De adviesprijzen hoeven overigens doorgaans alleen langs de snelweg te worden betaald. Langs andere wegen worden kortingen gegeven, maar ook daar is het al nauwelijks meer mogelijk om benzine te vinden die minder dan 2 euro per liter kost.

Gasprijs

De Europese gasprijs is woensdag ook naar een nieuwe recordstand gestegen. Op de toonaangevende beurs van Amsterdam schoot de prijs tot 60 procent omhoog naar 194 euro per megawattuur. Zorgen over de levering van voldoende gas waren daar de oorzaak van. Zo zijn sancties op Russisch gas een mogelijkheid, net als beschadigingen aan pijplijnen in Oekraïne. Op de vorige piek in december was gas net geen 181 euro per megawattuur waard.

Vooralsnog is de stroom van Russisch gas naar Europa nog niet onderbroken en de leveringen liggen zelfs hoger dan voor de Russische inval in Oekraïne. Op de beurzen wordt echter gehandeld in zogeheten futures, contracten voor gas dat de komende maanden geleverd wordt. De prijs die hard steeg was die voor levering in april.

Na de sterke stijging daalde de gasprijs weer aanzienlijk, tot net boven de 156 euro per megawattuur. Inmiddels moet rond de 174 euro per megawattuur worden betaald voor april-futures.

Update

Vrijdag opnieuw fikse stijging

Automobilisten zien zich vrijdag opnieuw geconfronteerd met hogere literprijzen voor benzine, diesel en lpg. Nu olie door het oorlogsgeweld in Oekraïne veel duurder is geworden, stijgen ook de adviesprijzen die oliemaatschappijen doorgeven aan pompstationhouders. Volgens een voorlopige schatting van consumentencollectie UnitedConsumers stijgt de gemiddelde adviesprijs in Nederland met 4 cent per liter, volgens oprichter Paul van Selms een "ongekende stijging".

Voor een liter Euro95 moet daarmee ruim 2,30 euro betaald worden. Ook diesel wordt rap duurder. De gemiddelde adviesprijs voor deze brandstof doorbreekt naar verwachting ook de de grens van 2 euro per liter.

Bron: ANP