Wijzigingen per 1 januari 2022: wat verandert er voor jou?
Op 1 januari 2022 staat er weer nieuwe wet- en regelgeving voor ons klaar. Wat kunnen we voor nieuwe maatregelen verwachten en wat betekent dit voor jou?
We hebben een aantal wijzigingen op een rijtje gezet.
Cadeaubonnen langer geldig
De minimale geldigheid van een cadeaubon wordt opgehoogd naar twee jaar. Voorheen was de minimale geldigheidsduur slechts één jaar. Dit geldt zowel voor digitale als papieren versies.
Minimumloon
Het wettelijk minimumloon gaat een beetje omhoog. Iemand van 21 jaar en ouder verdient voortaan minstens 1.725 euro per maand bij een fulltime dienstverband. Het minimumloon was vorig jaar 1.701 euro.
Huurprijzen
De huren in de vrije sector mogen vanaf het nieuwe jaar met maximaal 3,3 procent worden verhoogd. Mensen die in een sociale huurwoning wonen, krijgen niet met een verhoging te maken. Die zijn tot half 2022 bevroren.
Hypotheekrenteaftrek
De hypotheekrenteaftrek gaat verder omlaag. Voor mensen in de hoogste belastingschijf gaat het om een belastingvoordeel van 40 procent in plaats van 43 procent. Vanaf 2023 wordt er een belastingvoordeel van 37,05 procent ingevoerd, dat voor iedereen geldt.
Eigenwoningforfait
Als je een koophuis hebt met een WOZ-waarde van 75.000 tot 1.110.00 euro, ga je iets minder belasting betalen over de waarde van je woning. De bijtelling bedraagt 0,45 procent in plaats van 0,50 procent.
Betaald ouderschapsverlof
Ouders krijgen per 2 augustus 2022 negen weken van het ouderschapsverlof doorbetaald. Deze weken moeten wel worden opgenomen in het eerste levensjaar van je kind. Het gaat hierbij om een UWV-uitkering die 50 procent van je dagloon bedraagt.
Private lease en BKR
Ook deze wijziging gaat pas later in het jaar in, maar het is desalniettemin goed om te weten dat je totale leasebedrag (en niet slechts 65 procent) wordt geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). De verandering geldt vanaf 1 april.
Zelfstandigenaftrek
De zelfstandigenaftrek, oftewel het bedrag dat ondernemers mogen aftrekken van hun belastbare winst, wordt afgebouwd. Per 1 januari 2022 wordt de zelfstandigenaftrek verlaagd van 6.670 naar 6.310 euro. Het is de bedoeling dat deze aftrek de komende jaren verder afgebouwd tot 3.240 in 2036.
Subsidie elektrische auto
Het subsidiebudget voor elektrische auto’s verandert. Dit houdt in dat er per auto minder geld valt te vangen dan eerst. Waar je vorig jaar nog 4.000 euro kon krijgen, is dat nu maximaal 3.350 voor een nieuwe elektrische personenauto. Voor een al gebruikte auto is nog 2.000 euro te vangen.
Registratieplicht van déze voertuigen
Golfkarretjes, quads, grote grasmaaiers en bijvoorbeeld de tractor: voor meer dan een half miljoen voertuigen uit verschillende categorieën geldt dat zij voor 1 januari 2022 geregistreerd moeten zijn. Een deel daarvan krijgt al direct een kenteken, het andere deel moet er uiterlijk 1 januari 2025 aan geloven.
Schadevrije jaren overdragen
Autoverzekeraars verruimen de regels rond de schadevrije jaren. Bij overlijden of echtscheiding kunnen deze jaren voortaan worden overgedragen aan de (ex)partner. Bij bepaalde verzekeraars was dit al mogelijk, maar zeker niet bij alle. Ook kunnen
in het buitenland opgebouwde schadevrije jaren worden meegenomen. Hetzelfde geldt voor schadevrije jaren die tijdens het autoleasen zijn verworven.
Woonadressen Handelsregister
De woonadressen van ondernemers zijn niet langer voor iedereen in te zien. De Kamer van Koophandel gaat alle gegevens in het Handelsregister die bij het woonadres horen dan alleen nog openstellen voor bijvoorbeeld advocaten en deurwaarders.
Rookruimten in bedrijfspanden
Er waren al steeds minder rookruimten in openbare gebouwen, maar vanaf 2022 mogen er ook geen rookruimten meer zijn in bedrijfspanden. Buiten het gebouw mag er wel een rookruimte zijn. Daarnaast mogen er geen sigarettenautomaten meer zijn in de horeca.
Andere wijzigingen
- Prijs treinkaartjes: veel dingen worden duurder, soms op basis van de inflatie. Zo ook treinkaartjes en NS-abonnementen. Ook komt er een toeslag van 1 euro op meer kaartjes. Kaarten die online nog niet te koop waren, werden hier tijdelijk van uitgezonderd.
- De energieprijzen rijzen de pan uit. Om dit te compenseren wordt de belasting op stroomverbruik verlaagd. Radar liet in deze uitzending zien dat de energierekening voor de helft uit belasting bestaat.
- De accijns op een liter benzine gaat omhoog (van 81,3 cent naar 82,4 cent).
- De algemene heffingskorting gaat met 51 euro omhoog.
- Veel banken hanteren een negatieve spaarrente.
- Bijtelling nieuwe elektrische auto’s van de zaak gaat omhoog (was 12 naar 16 procent).
- Thuiswerkvergoeding: werkgevers hebben de mogelijkheid om werknemers onbelast een thuiswerkvergoeding te geven. Het gaat om een bedrag van maximaal 2 euro per dag.
*Dit zijn uiteraard niet álle wijzigingen die vanaf 1 januari 2022 gelden. Het artikel is samengesteld op 31 januari en kan worden gewijzigd.