'Btw-tarief op energie moet omlaag naar 9 procent'

21-12-30-energiemeter-elektriciteit-btw-gas-licht-prijs-46712024_s.jpg

Vanwege de hoge energieprijzen krijgt de overheid dit jaar miljarden euro’s extra binnen in de vorm van btw. Dit terwijl veel huishoudens honderden euro’s extra kwijt zijn aan hun rekening voor gas en licht. De compensatie die de overheid deze huishoudens biedt, ‘is voor een groot deel een sigaar uit eigen doos’, zegt vergelijkingssite Gaslicht.com tegen AD. Daarom pleit Gaslicht.com voor een laag btw-tarief op energie, samen met de Vastenlastenbond en schuldhulpverlenersbelangenclub NVVK.

Gaslicht.com-directeur Ben Woldring berekent dat een gemiddeld huishouden nu twee keer zoveel kwijt is aan een jaarcontract voor energie als een halfjaar geleden - en dus ook twee keer zoveel btw kwijt is: ruim 700 euro per jaar in plaats van 350 euro. Omdat steeds meer van de acht miljoen huishoudens in Nederland te maken krijgen met de hogere energietarieven, wordt de schatkist gespekt met 1 tot 2 miljard euro. 

Energiecompensatie ‘sigaar uit eigen doos’

Het demissionaire kabinet geeft gemiddelde huishoudens weliswaar 478 euro terug (en minima 200 euro extra), maar dat dekt de grote prijsstijgingen niet volledig. Woldring stelt: ‘Wie zeer gedetailleerd naar de energierekening kijkt, ziet dat de compensatie grotendeels een sigaar uit eigen doos is.’ Daarom pleit hij ervoor dat het nieuwe kabinet de btw op energie verlaagt van 21 procent naar 9 procent, om de energierekening nog eens met honderden euro’s te laten dalen. 

Gas en licht als primaire levensbehoefte

Energie is immers een primaire levensbehoefte, stellen Gaslicht.com, de Vastenlastebond en NVVK financiële hulpverleners tegenover AD. ‘Zonder energie word je teruggeworpen in de middeleeuwen’, zegt Dirk-Jan Wolfert, directeur van de Vastelastenbond. 

Energiearmoede

Uit onderzoek van TNO bleek recent dat ruim een half miljoen huishoudens in energiearmoede leven. Maar NVVK-directeur Marco Florijn wijst erop dat niet alleen arme mensen in de problemen komen, want naast de energieprijzen zijn ook woonlasten en zorgkosten gestegen. Daardoor komen veel middeninkomens in de knel, zien de schuldhulpverleners. Een lagere btw op gas en licht kan dus helpen. ‘Niet enkel de minima, mensen in de bijstand, maar ook de middeninkomens profiteren daarvan,’ zegt Florijn. 

Belasting op je energierekening

Hij krijgt bijval van Dirk-Jan Wolfert, directeur van de Vastenlastenbond. Wolfert benadrukt dat je energierekening al voor bijna de helft uit belasting bestaat. De btw is slechts onderdeel van een stapeltje aan belastingen op energie. 

Consumentenbond wijst op belasting voor grootverbruikers

Ook de Consumentenbond pleit voor een lagere energierekening, maar ziet een ander pad voor zich: verhoging van de energiebelasting voor grootverbruikers. Joyce Donat van de Consumentenbond noemt het in een Radar-uitzending ‘bizar’ dat grote bedrijven veel minder energiebelasting betalen dan consumenten. ‘Echte grote jongens betalen niet of nauwelijks belasting. En consumenten en het mkb, die betalen de rekening, die betalen belasting.’

Bron: AD