CNV wil werkomstandigheden folderaars Spotta aanpakken: 'Dit is kinderarbeid'

07022021 spotta fiets.png

Vakbond CNV wil dat de 21.000 bezorgers van folderverspreider Spotta niet langer onder een verkapte zzp-constructie werken. Indien nodig zal zij het bedrijf voor de rechter slepen. Daarnaast vinden zij dat er sprake is van kinderarbeid als dertien en veertienjarigen folders zelf rondbrengen. 'Het is in strijd met de wet. Tot een leeftijd van vijftien jaar mag je niet zelfstandig werken in Nederland. Dat is kinderarbeid.'

Volgens CNV werken de folderaars onder een verkapte zzp-constructie. 'Ze rijden onverzekerd rond, tegen een te laag stukloon tarief, onder verkeerde voorwaarden.' De vakbond stelt echter dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Daarvoor moet aan drie vereisten zijn voldaan: loon, persoonlijk verrichten van de arbeid en gezagsverhouding. Volgens de vakbond zijn die alle drie aanwezig in de relatie tussen Spotta en de folderaars.

Meld je bij CNV

In het verleden is hier al vaker over geprocedeerd (onder andere maaltijdbezorger Deliveroo), waarmee vast is komen staan dat er sprake is van loondienst. CNV roept folderaars van Spotta op om zich te melden bij de vakbond, om op die manier betere arbeidsomstandigheden en voorwaarden te creëren.

Slechts helpen

Scholieren van dertien en veertien kunnen bij Spotta een eigen folderwijk krijgen. 'De wet schrijft voor dat je alleen mag helpen op die leeftijd. Om die reden is er ook geen minimumloon voor deze leeftijdscategorieen door de overheid vastgesteld, je mag namelijk niet werken', zegt CNV-bestuurder Henry Stroek. Helpen bij het verspreiden van folders mag wel 'maar wij hebben contracten in handen van jongeren die zelf een folderwijk aangaan, en dat mag niet.'

Uitspraak Hoge Raad

CNV wordt daarin gesteund door een uitspraak van de Hoge Raad uit 2006, waarin zij stelt dat 'teneinde de onjuiste en onwenselijke indruk te vermijden dat zij zelfstandig en volwaardig aan het arbeidsproces deelnemen er geen minimumloon voor dertien- en veertienjarigen wordt vastgesteld. Sterker nog: het is in strijd met internationale wetgeving waaraan Nederland zich heeft te houden.

Als Spotta haar werkwijze niet aanpast na overleg met CNV Vakmensen zal de vakbond juridische stappen zetten, waarbij een gang naar de rechter voor de hand ligt.

Uitzending Radar

Radar besteedde in de uitzending van 7 februari 2022 aandacht aan de slechte arbeidsomstandigheden bij Spotta.