Colportage Essent

Een energiecontract afsluiten in een elektronicawinkel of een bouwmarkt. Over deze nieuwe vorm van colportage van Essent komen veel klachten binnen. Consumenten klagen dat ze geen 14 dagen bedenktijd hebben gekregen, of dat ze vastzitten aan dure cadeaubonnen als ze het contract annuleren. Mag dat allemaal wel?

Je wilt een televisie kopen in de MediaMarkt. In de winkel krijg je een korting van €175,- in de vorm van een cadeaukaart. Voorwaarde is dat je per direct overstapt op energieleverancier Essent. Eenmaal thuis blijkt dat je helemaal niet goedkoper uit bent, maar je komt niet meer onder het contract uit.

Het afgelopen jaar stroomden klachten over Essent binnen. Veel mensen laten zich in winkels als GAMMA en MediaMarkt overhalen door een Essent-medewerker om bij een nieuwe energiecontract af te sluiten. Thuis komen zij er vervolgens achter dat in het contract staat dat ze afzien van de bedenktijd van veertien dagen. Wie het contract toch wil ontbinden, moet eerst een boete betalen. Ook het bedrag van de cadeaukaart werd van de rekening afgeschreven. Ook hierover kwamen veel meldingen binnen van mensen die zich gedupeerd voelen.

Wél recht op bedenktijd

Volgens de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis hebben deze mensen wel degelijk recht op bedenktijd. De verkoopmethode van Essent valt onder de colportagewet. Dit houdt in dat het gaat om verkoop buiten een verkoopruimte. In dat geval hebben consumenten meer rechten, waaronder het recht op een bedenktijd van veertien dagen. Vereniging Eigen Huis stuurde brieven hierover naar Essent en naar de ACM (autoriteit Consument en Markt). Essent paste de regels op 1 december 2015 aan, maar de mensen die voor deze tijd een contract afsloten, zijn daar niet mee geholpen.

De Consumentenbond maakt zich hard voor de rechten van deze mensen. Hoewel consumenten nu wel binnen veertien dagen hun contract kunnen ontbinden, zijn ze verplicht de cadeaukaart uit te geven. De kaart inleveren of gewoonweg vernietigen is geen optie, het bedrag wordt namelijk door middel van automatische incasso door Essent van de rekening afgeschreven.

Voorbeeldbrieven

Heb jij zelf een contract bij Essent, dat je hebt afgesloten in een warenhuis of elektronicazaak? De Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis hebben beide voorbeeldbrieven opgesteld die je kunt gebruiken om alsnog je contract te ontbinden.Voorbeeldbrief Consumentenbond

Voor het ontbinden van een contract bij Essent zonder bedenktijdVoorbeeldbrief Vereniging Eigen Huis

Voor het teruggeven van de cadeaubon bij contract van Essent (afgesloten na 1 december 2015)

Forumreacties

58
  • Door Radar

Een energiecontract afsluiten in de winkel, zonder de gebruikelijke bedenktijd. Mag Essent dat zomaar doen? Lees meer: http://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/07-03-2016/colportage-essent/ Maandag 7 maart 2016 in Radar bij AVROTROS, 20:30 uur op NPO 1

  • Door 16again

Om het antwoord alvast te verklappen: http://radar.avrotros.nl/nieuws/detail/bedenktijd-bij-energiecontract-in-bouwmarkt/

  • Door tijger1

Nee, dat mag Essent dus niet doen. Je sluit dat contract buiten de gebruikelijke plaats af, dus je hebt sowieso 14 dagen bedenktijd.