Compensatie voor blokverwarming: krijg jij het geld waar je recht op hebt?

Blokverwarming.jpg

Heb jij blokverwarming? Dan kun je niet zelf je energiecompensatie aanvragen. Je verhuurder of Vereniging van Eigenaren (VvE) moet dit doen. Zij besteden het vaak uit aan dienstverleners die hier veel extra geld voor vragen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Hoe zit dit en krijg jij hierdoor minder geld dan je recht op hebt? 

Hoe werkt de energiecompensatie bij blokverwarming?

Blokverwarming vind je vaak in studentenhuizen, flats en woongroepen. Je hebt dan geen eigen aansluiting en energiecontract omdat één centrale bron meerdere woningen van energie voorziet. Daarom moet degene met het energiecontract de compensatie voor de hoge energiekosten aanvragen. En die vervolgens verdelen onder de bewoners. Veel VvE’s besteden deze aanvragen uit aan zogenoemde VvE beheerders. Dit zijn dienstverleners die werk van de VvE’s uit handen nemen. 

Omdat het veel werk is om alle gegevens van bewoners aan te leveren, krijgen aanvragers een onkostenvergoeding van 8,62 euro per huishouden en per aansluiting. Dit wordt betaald vanuit de overheid.

Beheerders vragen meer dan 8,62 per aanvraag

Uit het onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat sommige beheerders meer dan deze 8,62 euro in rekening brengen voor het aanvragen van de energiecompensatie. Zij vinden het te veel extra werk en vragen een percentage van het compensatiebedrag om alles te regelen. 

De VvE betaalt deze kosten

Betekent dit dat jij minder energiecompensatie krijgt dan je recht op hebt? Niet direct, is het korte antwoord. Hans André de la Porte, woordvoerder van Vereniging Eigen Huis, legt uit dat je VvE hiervoor betaalt. “Als VvE maak je afspraken met een beheerder over wat voor taken hij voor je doet en hoeveel je daarvoor betaalt. Als je wilt dat zo’n beheerder de energiecompensatie aanvraagt, betaal je eventuele extra kosten dus als Vereniging van Eigenaren.” 

Servicekosten worden misschien hoger

Jij krijgt dus niet minder compensatie op je rekening gestort als de beheerder hier veel geld voor rekent. Hooguit moet je iets hogere servicekosten voor de VvE betalen. “Je betaalt servicekosten zodat de VvE het beheer en onderhoud van het gebouw kan regelen. Een deel van deze servicekosten is vast, een deel is flexibel”, aldus de woordvoerder. Als de VvE niet uitkomt, zou het kunnen dat deze servicekosten iets verhoogd worden. 

De woordvoerder benadrukt dat er bij de vereniging geen klachten binnen zijn gekomen over kosten die beheerders rekenen voor het aanvragen van compensatie. 

Ook huurders krijgen de compensatie waar ze recht op hebben

Ook bij de Woonbond, de vereniging voor huurders, zijn hier geen klachten over bekend. Dat vertelt woordvoerder Mathijs ten Broeke. “Het zou oneerlijk zijn als het op de hurende bewoners wordt verhaald. Als huurder zou je hier niet voor op moeten draaien. Maar hier hebben wij ook geen klachten over gehoord.” 

Al onze artikelen over energiecompensatie in je mailbox ontvangen? Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief. Dat kan hier