Compensatieprotest brengt duizenden leenstelselstudenten op de been

compensatieprotest.jpg

Een eerlijke compensatie voor alle studenten die geen gebruik hebben kunnen maken van de basisbeurs, is wat de vele studentenorganisaties eisen van het kabinet. Op dit moment is voor al deze studenten één miljard euro uitgetrokken, wat neerkomt op zo’n duizend euro per persoon. ‘Het voelt als een trap na’, zegt een gedupeerde student tegen Radar. 

Het compensatieprotest vond plaats op 5 februari op het Museumplein in Amsterdam. De organisatoren, LSVb en FNV Young & United, geven aan dat er zo’n achtduizend studenten op het protest zijn afgekomen. Dit laat zien hoezeer het de effecten van het leenstelsel leven onder deze zelfbenoemde ‘pechgeneratie’.  

‘We zijn als generatie enorm genaaid’

Het leenstelsel is in september 2015 ingevoerd en wordt in september 2023 weer afgeschaft. Dan komt de basisbeurs terug. De studenten die in de periode tussen deze jaren hebben gestudeerd, hebben dus geen gebruik kunnen maken van steun vanuit de overheid. Een student bij het compensatieprotest zegt tegen Radar: ‘We zijn als generatie enorm genaaid door de overheid en het gekke is: ze erkennen dat ook.’ 

Dit kun je toch niet serieus nemen? Studenten zitten met tienduizenden euro’s schuld en dan geef je duizend euro. Alsof dat iets gaat oplossen!
 

‘Hypotheek aanvragen is onbegonnen werk’

Ook spreekt Radar met Ama Boahene, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). ‘Studenten zitten nu met gemiddeld tienduizenden euro’s schuld en als je straks een huis wil kopen en een hypotheek wil aanvragen… dat is gewoon onbegonnen werk.’ 

‘Binnen deze generatie jonge mensen zorgt het ook voor heel veel ongelijkheid. Mensen die net wat eerder of net wat later zijn gaan studeren, die hebben die schulden niet of veel minder. En de pechgeneratie die zitten wel met die schulden opgezadeld en dat moet gewoon rechtgetrokken worden. 

Beeldverslag op Instagram

Radar was bij het compensatieprotest en deed hiervan verslag op Instagram. Bekijk de beelden via de post hieronder en volg ons, om toekomstige acties niet te missen!

Bekijk op Instagram