Confronteer je bank met te veel betaalde hypotheekrente
Betaal jij onnodig hoge hypotheekrente? Dat kan zomaar, door de zogenaamde risico-opslag. In dit artikel lees je hoe risico-opslag werkt en een voorbeeldbrief om geld terug te eisen van je hypotheekverstrekker.
Betaal ik risico-opslag?
Risico-opslag (ook wel renteopslag) is een extra stukje hypotheekrente dat je betaalt als je geen Nationale Hypotheekgarantie (NHG) hebt. Hoeveel opslag je betaalt, ligt aan de verhouding tussen de waarde van je huis en je hypotheekschuld. Hoe hoger je schuld is in verhouding tot je woningwaarde, hoe hoger de risico-opslag.
Er zijn dus twee oorzaken waardoor je minder risico-opslag hoeft te betalen. De eerste is dat je huis meer waard wordt. Daarover kun je hier meer lezen:
Verlaagt mijn bank de risico-opslag automatisch bij aflossing?
De meeste banken verlagen automatisch je risico-opslag als je aflost. Toch zijn er ook banken die de opslag pas verlagen als je daar zelf om vraagt. Deze banken laten je zo onnodig hoge hypotheekrente betalen, terwijl ze weten dat je recht hebt op verlaging.
ING, ABN Amro en Florius zijn de grootste hypotheekverstrekkers die geen automatische verlaging doorvoeren. Maar er zijn er meer. Op de websites van de Consumentenbond en van Vereniging Eigen Huis vind je een overzicht van de banken die dat doen.
Risico-opslag terugeisen met terugwerkende kracht
Blijkt nu dat je vanwege aflossing al een tijd geleden recht had op lagere risico-opslag? En heeft jouw bank je toch een hoge rente in rekening gebracht? Dan kun je deze voorbeeldbrief van advocaat Joost Papeveld gebruiken om het onnodig betaalde geld terug te eisen. Mail hem naar de klantenservice.
Let wel: er is geen garantie dat je het geld daadwerkelijk terugkrijgt. Maar misschien kiest de bank vanwege alle brieven wel voor coulance of voor een ander beleid.