Consumentenbond: 'Brood is zouter dan toegestaan'
Broden van bakkerijketens zijn vaak veel zouter dan is toegestaan, blijkt uit een onderzoek van De Consumentenbond. Voor dit onderzoek werden tien bakkerijketens onder de loep genomen.
Er werd gekeken naar de hoeveelheid zout in 'ambachtelijke' broden als spelt en desem. Van de 30 onderzochte broden zit 43% boven de wettelijke zoutnorm voor brood. Vijf broden voldoen precies aan de norm. De zoutste broden uit de test zijn afkomstig van Vlaamsch Broodhuys en Meesterbakker Roodenrijs. In deze broden zat 0,8 gram zout per snee. Bakkerij Bart is de enige bakkerij waarvan de onderzochte broodsoorten binnen de wettelijke zoutnorm blijven.
Het zoutgehalte aanpassen
De bakkerijbranche heeft de afgelopen jaren zelf aangedrongen op het geleidelijk verlagen van het zoutgehalte in brood, zodat consumenten konden gaan wennen aan een minder zoute smaak.
Naar aanleiding van dit onderzoek hebben de meeste bakkerijketens toegezegd om te gaan kijken naar de receptuur en die aan te passen.
Bron: Consumentenbond