Contactgegevens klantenservice onvindbaar? Zo achterhaal je ze alsnog

klantenservice.jpg

Meer dan één op de drie van de grootste webwinkels in Nederland maken contactgegevens niet goed vindbaar voor consumenten, bleek onlangs uit onderzoek van de Consumentenbond. Hoe vind je ze alsnog? Radar helpt je op weg.

Voor veel mensen is dit een vanzelfsprekende tip, maar we delen ‘m toch: heb je het nummer of mailadres al opgezocht op een zoekmachine als Google? Vaak zijn de contactgegevens via die weg makkelijk te achterhalen. Niet gelukt? Misschien lukt het je zo:

Zoek op de factuur…
Als je eerder een product van het bedrijf hebt aangeschaft, controleer dan het aankoopbewijs of de factuur. Soms staat het nummer van de klantenservice hierop vermeld.

…of op sociale media
Ook op sociale media hebben bedrijven soms het nummer van de klantenservice staan. Als je bijvoorbeeld naar de Facebook-pagina van een bedrijf gaat, vind je bovenaan de details van een bedrijf.

Gebruik online tools
Er zijn verschillende websites die je kunnen helpen bij het vinden van het nummer van een bedrijf, zoals Belfabriek of Meteencontact. Helaas zijn niet op alle websites alle nummers te vinden, dus probeer er vooral een paar uit.

Raadpleeg het onderzoek van de Consumentenbond
De Consumentenbond heeft de contactgegevens van alle onderzochte bedrijven in een overzicht gezet. Wellicht staat het nummer dat jij zoekt er tussen!

Pas op voor nepklantenservices

Alsof het niet vervelend genoeg is dat nummers soms onvindbaar zijn, zijn er ook nog mensen die daar hun slaatje uit proberen te slaan. Je denkt de (gratis) klantenservice van KPN of Ziggo te bellen, maar na afloop schrik je enorm van je telefoonrekening. Daarbovenop ben je ook helemaal niet goed geholpen. 

Het overkwam een Radar-mailer die hulp zocht bij Contactdesk, waar we in juni 2023 een artikel over schreven. Wees hier dus altijd alert op. 

Over het onderzoek

Sinds mei vorig jaar moeten bedrijven een telefoonnummer en e-mailadres voor klanten op hun website vermelden op een logische en goed vindbare plek. Deze contactgegevens stoppen webwinkels vaak in de algemene voorwaarden, ziet de Consumentenbond. Dat is geen logische plek en contactgegevens mogen daarom niet op die plek staan, aldus de bond.

De Consumentenbond keek voor dit onderzoek naar de honderd grootste webshops in Nederland. Iets minder dan de helft daarvan heeft helemaal geen e-mailadres op de website staan, alleen een telefoonnummer. Sommige internationale webwinkels die actief zijn in Nederland vermelden wel een telefoonnummer, soms een buitenlands nummer, maar nemen die volgens de Consumentenbond niet op.