Controleer je Hypotheekadvies

Hypotheken: duizenden producten met minstens zoveel verzekeringen. De consument wil zich er niet in verdiepen. Maar kàn hij dat überhaupt wel? Is het niet zo erg ingewikkeld gemaakt, dat je door de bomen het bos niet meer ziet?

Bovendien zijn er duizenden tussenpersonen die ons allemaal wel aan een hypotheek willen helpen. Maar hoe weet je nou zeker dat die tussenpersoon het voor jou beste product uitkiest?

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet ook dat de hypothekenmarkt te ondoorzichtig is. Om hier wat aan te doen, heeft deze toezichthouder samen met Independer een internettool ontwikkeld die het voor ons allemaal wat inzichtelijker moet maken. Hiermee hoef je als consument geen dolende in de hypotheekwereld meer te zijn.

Uiteindelijk heeft dit geleid tot twee tools geleid die vrijwel identiek zijn. Ze bestaan beide uit ongeveer dezelfde 60 vragen. Deze kunt u doornemen voordat u een gesprek heeft met een tussenpersoon of bank. Zo krijgt u een indruk van waar de tussenpersoon u tijdens zo'n gesprek op moet wijzen. U kunt de vragenlijst natuurlijk ook meenemen naar het gesprek.Rapport voor de hypotheekadviseurNa het gesprek kunt u alle vragen invullen. Per vraag wordt getoond of de tussenpersoon of bank u adequaat uitleg heeft gegeven over de hypotheek en alle bijbehorende producten, zoals verzekeringen.

Nadat u alle vragen heeft ingevuld, krijgt u, op de site van de AFM en de site van Independer, een rapport. Met dit rapport kunt u eventueel terug naar de tussenpersoon en hem of haar wijzen op punten waar u volgens de tool niet genoeg informatie heeft gekregen. U kunt naar aanleiding van het rapport ook besluiten om naar een andere tussenpersoon te gaan.

Het verschil tussen de tool van de AFM en die van Independer is dat Independer naar aanleiding van de beantwoordde vragen ook een rapportcijfer geeft. Al deze cijfers worden uiteindelijk gepubliceerd op de website van Independer.Kies de tool van uw voorkeur:

AFM (zonder rapportcijfer)

Independer (met rapportcijfer)

Forumreacties

16
  • Door Radar

De hypotheekmarkt is voor de gemiddelde consument niet te doorgronden. De Autoriteit Financiele Markten ontwikkelde daarom een internettool die het voor ons allemaal wat inzichtelijker maakt. Radar neemt de proef op de som en laat zien dat dit nieuwe instrument hard nodig is. Naar het item

  • Door Shine

Wat zou het toch fijn zijn als Radar dan iig een link naar die internettool plaatste. Verdikkeme, moet ik nou echt eerst zelf googlen, zoeken enzomeer ?????????? Kom op Radar even je huiswerk beter doen in presentatie. Nah, issie dan: Risicometer (klik op de handejs onderaan) http://www.afm.nl/risicometer/

  • Door neutcomp

Een een andere link waar je je hypotheekadvies gesprek op kwaliteit kan testen is die van Independer.nl http://www.independer.nl/hypotheek/check-uw-hypotheekadviseur.aspx