Hypotheekshop wil inzage in gegevens fiscus

Hypotheekadviseurs moeten van de Belastingdienst inzage krijgen in de hypotheekgeschiedenis van doorstromers. Dan kunnen ze namelijk beter advies op maat geven, zo pleit De Hypotheekshop.

Huizenkopers hebben zelf niet altijd voldoende kennis in huis en de nodige papieren over eerder afgesloten hypotheken zijn vaak ook niet meer beschikbaar, legt het adviesbureau uit.

Extra kosten na controle fiscus

Verkeerde of incomplete gegevens kunnen volgens De Hypotheekshop naderhand voor extra kosten zorgen bij controle van de fiscus. Het nadeel voor de huizenkoper kan oplopen tot een bedrag van duizenden euro's.

'Als iemand al 20 jaar in hetzelfde huis woont met een volledige spaarhypotheek, is er niet veel aan de hand. Maar het wordt veel lastiger als een klant door de jaren heen verschillende relaties en huizen heeft gehad', Hypotheekshop-directeur Lodewijk van der Heijden.

Exacte bedragen lastig te bepalen

'Het kost tijd om de exacte bedragen en data in beeld te krijgen en om te controleren of delen hiervan nog voor een bepaalde tijd aftrekbaar zijn. De Belastingdienst kan deze gegevens relatief gemakkelijk boven water krijgen: ze moeten het immers later ook weer controleren.'

Bron: ANP