Corendon annuleert alle reizen tot 1 juni en wat doen de andere touroperators?

Corendon kwam er maandag mee naar buiten; alle reizen worden geannuleerd tot 1 juni om consumenten die een Corendonreis geboekt hadden snel duidelijkheid te bieden. Als klanten de volledige reissom al hadden betaald krijgen ze de inmiddels bekende Coronavoucher. Deze voucher, die dezelfde waarde heeft als de reissom, kan nog een jaar gebruikt worden voor het boeken van een nieuwe reis. De vertrekdatum mag wél verder weg liggen dan een jaar. 

Mensen die alleen aan hebben betaald krijgen een voucher voor de waarde van die aanbetaling maar het restant bedrag hoeven ze niet meer over te maken. Dit voorkomt dat klanten het restant bedrag over moeten maken voor vakanties die toch niet doorgaan. Is dit een reden voor andere touroperators om ook hun reizen voor 1 juni alvast te annuleren?

Sunweb

Sunweb hanteert geen vaste datum maar heeft een andere oplossing bedacht. Dinsdag laten ze weten:

Om klanten tegemoet te komen, heeft Sunweb Group besloten om de restbetaling (het bedrag dat een klant nog dient te betalen voor vertrek) tijdelijk aan te passen van 6 weken naar slechts 2 weken voor vertrek. Dit geldt voor alle vlieg- en wintersportvakanties van alle merken binnen Sunweb Group. In Nederland zijn dat Sunweb, Eliza was here, Primavera en Gogo. 

Zo kunnen zowel Sunweb Group als klanten, die eigenlijk binnenkort de restantbetaling moesten overmaken, de situatie nog vier weken aankijken.

Prijsvrij Vakanties en De Jong Intra

Tot dusver lijkt alleen Prijsvrij Vakanties het voorbeeld van Corendon te volgen. Ook zij annuleren al hun eigen reizen tot 1 juni. Zij verkopen ook reizen van andere aanbieders als De Jong Intra en hebben bij hen de vraag uitgezet of ook deze reizen tot 1 juni geannuleerd moeten worden. De Jong Intra Vakanties laat aan Radar weten voorlopig nog de datum van 30 april aan te houden. 

Tui

Tui geeft aan de consument niet willen verwarren en zegt ook in samenspraak met de ANVR te willen beslissen over een nieuwe annuleringsdatum. 'De ontwikkelingen gaan snel en wijzigen van dag tot dag op dit moment.'

De ANVR laat weten dat het op dit moment nog aan de touroperators zelf is om te beslissen welke datum ze hanteren maar sluit ook niet uit dat er voor 6 april weer nieuwe branchebrede beslissingen genomen worden.