Corona-ademtest voorlopig niet ingezet

15:07 ademtest.jpg

Brancheorganisatie GGD GHOR weet nog niet wanneer corona-ademtestapparaten in GGD-teststraten in gebruik genomen gaan worden. 'We zijn het nog aan het voorbereiden om deze testmethode in te kunnen zetten. In de fase waar we nu inzitten verzamelen we nog data om vervolgens te verwerken in een adviesrapport dat wordt voorgelegd aan het ministerie van Volksgezondheid', zegt een woordvoerster. 'Uiteindelijk zal het ministerie een besluit nemen over de inzet van deze ademtests'.

De Volkskrant schrijft donderdag op basis van gesprekken met betrokkenen en documenten in handen van de krant dat de ademtestapparaten in de praktijk niet naar behoren werken. Volgens de krant heeft VWS 1800 apparaten besteld, ter waarde van miljoenen tot tientallen miljoenen euro’s. De meeste daarvan staan nu ongebruikt in de opslag. De woordvoerster van GGD GHOR kon dit niet bevestigen.

Enkele ademtest volstaat nog niet

Volgens haar worden er op drie locaties proeven gedaan met de ademtests. 'Er wordt dubbel gedraaid, dus er worden bij mensen ook nog steeds PCR-testen afgenomen. Met enkel een ademtest wordt nog niet volstaan', aldus de zegsvrouw.

Half april ging de brancheorganisatie er nog van uit dat de ademtest in het tweede kwartaal op zo'n 65 locaties ingevoerd zou worden.

Bron: ANP