background branding

Corona en werk: wat zijn je rechten en plichten?

Op alle gebieden van het dagelijks leven heb je momenteel te maken met corona. Dus ook op de werkvloer. Wil je werkgever iets van jou, maar heb je er iets op tegen? Of wil je iets doen in je vrije tijd, maar is je werkgever daarop tegen? Wat zijn dan je rechten en plichten?

Onze verslaggever ging op pad om mensen op straat de volgende vragen voor te leggen:

  • Stel je vriendin woont in Parijs, daar is code oranje. Je wilt haar opzoeken maar je werkgever wil het niet. Kan hij of zij dit verbieden?
  • Stel dat je werkgever verlangt dat je op een bepaald moment naar de werkvloer komt. Maar jou komt het net op dit moment niet uit. Moet je binnen werktijd altijd beschikbaar zijn? 
  • Stel dat je alleen met het openbaar vervoer naar je werk kan en je het nu te gevaarlijk vindt om met het openbaar te gaan. Mag je dan thuisblijven?
  • Kan je werkgever je verplichten een mondkapje te dragen?

Hoe zit het met de antwoorden op deze kwesties en andere werkgerelateerde vragen? In de studio hoogleraar Arbeidsrecht, Evert Verhulp. Hij legt het haarfijn uit.

Forumreacties

28
  • Door Radar

Momenteel hebben we overal wel te maken met het coronavirus. Zo ook op de werkvloer. Wil jij bijvoorbeeld iets doen in je vrije tijd, maar is je baas daarop tegen? Wat zijn dan je rechten en plichten? Link naar het item: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/corona-en-werk-wat-zijn-je-rechten-en-plichten/

  • Door D34M0N

- Stel je vriendin woont in Parijs, daar is code oranje, je wilt haar opzoeken maar je baas wil het niet. Kan hij of zij dit verbieden?
Kwestie van niet vertellen.
- Stel dat je baas verlangt dat je op een bepaald moment naar de werkvloer komt. Maar jou komt het net op dit moment niet uit. Moet je binnen werktijd altijd beschikbaar zijn?
Lijkt mij vrij logisch om binnen werktijd beschikbaar te zijn en anders verlof opnemen. Iets met werkweigering en geldige reden voor ontslag op staande voet.
- Stel dat je alleen met het openbaar vervoer naar je werk kan en je het nu te gevaarlijk vindt om met het openbaar te gaan. Mag je dan thuisblijven?
Lijkt mij kwestie van overleggen met de baas wat handig is. Mijn werkgever heeft het zo geregeld dat mensen die normaal gesproken met het ov reizen nu tijdelijk carpoolen, waarbij degenen die één of meerdere collega's ophalen een compensatie krijgen.
- Kan je baas je verplichten een mondkapje te dragen?
In mijn vrije tijd? 😂 😂

  • Door Nijogeth

Leuke stelling. - Al zeg je tegen de baas dat je naar Parijs gaat, dan mag hij dat niet verbieden. Hij mag je wel verbieden te komen werken daarna, maar dat is dan voor zijn eigen rekening. Echter als je vervolgens per se zelf thuis in quarantaine wil (want quarantaine is nog altijd een vrijwillige keuze, op basis van een advies), dan zal je daar echt zelf de gevolgen van moeten dragen. Maar, je baas kan je niet verbieden in jouw vrije tijd iets te doen wat gewoon is toegestaan. - Als het werktijd is, dan kan het inderdaad voorkomen dat je op de werkplek moet zijn. Voor de meeste mensen is het zelfs zo dat ze hun werk niet kunnen doen als ze niet op de werkplek zijn (logistiek, bouw, productie, detailhandel etc.). - Hoe je naar het werk komt is niet de baas zijn probleem, die doet alleen de reisvergoeding betalen. Als je er maar komt, dat is aan jezelf. Voor mijn part ga je iedere dag 200 kilometer op en neer met de fiets. - Als het om mondkapjes gaat, dan is dat een moeilijke kwestie. Als zelfs de wet het niet mogelijk maakt om mondkapjes te verplichten, waarom zou een werkgever dat dan wel mogen verplichten. Ik denk niet dat het niet dragen van mondkapjes als werkweigering gezien mag worden. En uiteraard zijn mondkapjes geen onderdeel van de vaste werkkleding, want dan zou je ze voor en na de coronacrisis ook moeten dragen.