Coronaherstelbewijs geen half jaar, maar jaar geldig

Herstelbewijs.jpg

Op advies van het Outbreak Management Team (OMT) heeft het demissionaire kabinet besloten dat de geldigheid van het coronaherstelbewijs wordt verlengd van 180 naar 365 dagen. Demissionair minister Hugo de Jonge schrijft dat dinsdag in een Kamerbrief, meldt Nu.nl. 

Met het herstelbewijs kunnen mensen aantonen dat ze het coronavirus hebben gehad. Zij zijn er dan een bepaalde periode immuun voor. Nieuw onderzoek wijst uit dat deze immuniteit langer duurt dan voorheen werd gedacht. 

Coronaherstelbewijs als toegangsbewijs

Iemand kan het herstelbewijs alleen krijgen als hij of zij positief is getest bij de GGD. De test moet minimaal elf dagen oud zijn voordat het bewijs toegevoegd kan worden aan de CoronaCheck-app. Vanaf dat moment kan het herstelbewijs gebruikt worden als coronatoegangsbewijs.

Bewijs kan over een paar weken gebruikt worden

De Tweede Kamer moet het plan nog goedkeuren en ook moet er op juridisch en technisch vlak een aantal zaken geregeld worden voordat het zover is. De verwachting is dat het verlengde herstelbewijs over een paar weken gebruikt kan worden, laat een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid weten. 

Mensen die al een herstelbewijs hebben zullen de verlenging dus over een paar weken in de app zien. Ook zal het bewijs met terugwerkende kracht gelden: mensen die bijvoorbeeld begin dit jaar positief zijn getest, kunnen straks weer een herstelbewijs aanvragen. 

Niet-Nederlands herstelbewijs verloopt wel na 180 dagen

In de meeste EU-landen is het vooralsnog zo dat het herstelbewijs na 180 dagen verloopt. Het herstelbewijs van mensen dat in een ander Europees land dan Nederland is afgegeven, zal wel na 180 dagen verlopen. Dit bewijs kan dan ook in Nederland niet gebruikt worden als coronatoegangsbewijs. De Jonge zegt zich er 'hard voor te maken' dat andere lidstaten het herstelbewijs ook verlengen. 

Bloedtest is onvoldoende voor toegangsbewijs

Ook besloot het kabinet op advies van het OMT dat een bloedtest onvoldoende blijft om een coronatoegangsbewijs te krijgen. Ondanks dat deze test kan aantonen dat iemand besmet is geweest met het coronavirus, is het volgens het OMT onmogelijk om met de test vast te stellen wanneer iemand besmet raakte. Hierdoor kan er geen termijn gekoppeld worden aan het coronatoegangsbewijs. 

Bron: Nu.nl