Cosmetische ingreep laten doen? Zo weet je of een arts bekwaam is

cosmetische_ingreep.jpg

In de Radar-uitzending van maandag 9 oktober besteden we aandacht aan cosmetische ingrepen. Als je er een wil laten doen, dan wil je natuurlijk zeker weten dat je arts bekwaam is. Maar hoe kom je daarachter? 

Bekwaamheid lastig te controleren

Om cosmetische handelingen te mogen uitvoeren moet een arts volgens de Nederlandse wet bevoegd én bekwaam zijn. In Nederland is een arts bevoegd als diegene BIG-geregistreerd is. De bekwaamheid is echter lastig vast te stellen en te controleren, zowel voor de consument als voor de inspectie. 

Uiteindelijk komt het erop neer dat de zorgverlener zelf bepaalt of hij of zij zich bekwaam genoeg acht om de behandeling uit te voeren. Gelukkig kun je als consument wel op het een en ander letten. Radar zet het voor je op een rij.

  • Check de titel van de arts. De titel ‘cosmetisch arts KNMG (Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst)’ is bijvoorbeeld een beschermde titel die veel over de bekwaamheid van een arts zegt. Of je arts deze titel terecht gebruikt, kun je controleren bij de KNMG.
  • Ga je naar een plastisch chirurg? Ook dan is het belangrijk om te controleren of deze geregistreerd is. Dat kan op de website van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC).
  • Bij elke type arts is het belangrijk om intakegesprek te voeren waarin je je vragen en zorgen kunt bespreken voordat je besluit de ingreep uit te voeren. Bespreek daarin in ieder geval de ervaring van de arts in het uitvoeren van de specifieke cosmetische ingreep. Hoe meer ervaring ze hebben met de procedure, hoe beter. Vraag ook naar de specialisatiegebieden van de arts en voor- en na-foto's van eerdere patiënten die dezelfde ingreep hebben ondergaan.
  • Let tot slot op de kosten. Wees voorzichtig met extreem lage prijzen, want dit kan duiden op onervarenheid of het gebruik van goedkopere materialen. Zorg er daarbij voor dat je een duidelijke offerte krijgt die alle kosten omvat, inclusief nazorg.

Het is dus belangrijk om geen overhaaste beslissingen te nemen en voldoende onderzoek te doen voordat je een cosmetische ingreep laat uitvoeren.