Daltarief oude meter stopt per 1 juli 2021: hoeveel scheelt het?

Behoud jij (voorlopig) je oude meter? Dan kun je vanaf 1 juli 2021 niet meer schakelen tussen dag- en nachttarief. Maar wat scheelt dit nou precies?
Meer dan de helft van de huishoudens in Nederland maakt gebruik van een slimme meter. Deze meter stuurt alle meterstanden door naar de netbeheerder en geeft jou als gebruiker meer inzicht in je stroom- en gasverbruik. Je kunt straks alleen nog gebruikmaken van het nachttarief als je bent overgestapt naar een nieuwe energiemeter.
Schakelen tussen dag- en nachttarief, hoeveel scheelt het?
NU.nl meldt dat netwerkbeheerders vanaf 1 juli 2021 stoppen met het afgeven van het zogeheten toonfrequentiesignaal. Dit signaal wordt gebruikt om te schakelen tussen het dag- en nachttarief. 'Het onderhoud ervan is echter duur en er zijn nieuwere, betere technieken', aldus de nieuwswebsite.
Maar wat betekent dit voor jou als consument als je voorlopig je oude meter behoudt? Het houdt ten eerste in dat contracten met een dubbel tarief worden omgezet naar een enkel tarief. Hierdoor betaalt je elk moment van de dag dezelfde prijs voor stroom. 'Slimme meters schakelen daarentegen automatisch van tarief. Het ligt daarbij wel aan het contract met je energieleverancier of je daar wel of niet gebruik van maakt.'
En hoeveel scheelt het in euro’s? Vergelijkingssite Independer heeft het uitgerekend en kwam tot de volgende conclusie: 'Zelfs als je alleen 's nachts stroom zou verbruiken is het verschil tussen de tarieven hooguit één of twee euro per maand.' Je kunt bij je netbeheerder navragen wanneer het daltarief voor jou geldt.
'Verschil vroeger groter'
Jenny Huttinga van Netbeheer Nederland verklaart dat het verschil vroeger groter was. 'Bij veel mensen leeft daardoor nog altijd het idee dat het beter is om 's avonds laat de vaatwasmachine aan te zetten.'
Wil je controleren wat het verschil voor jou is?
Als je jezelf afvraagt wat in jouw specifieke geval het verschil is, lees dan dit artikel met handige informatie:
Verschil tussen dal- en normaaltarief?
Gratis meter vervangen?
De komende tijd krijgen huishoudens nog een keer het aanbod voor gratis vervanging van hun 'oude' meter. Als je echter uit eigen initiatief een slimme meter wilt, kost het zo'n 70 euro.
Salderingsregeling wordt afgebouwd
Ook is het goed om te weten dat de salderingsregeling vanaf 1 januari 2023 wordt afgebouwd. Dit is een subsidie voor zonnestroom. De overheid maakt het dan verplicht om een meter te hebben die het verbruik en de opwek afzonderlijk registreert. Hierdoor komen ook huishoudens met zonnepanelen en een oude meter, uiteindelijk niet onder een slimme of digitale meter uit.
Wat gebeurt er met jouw gegevens?
Radar besteedde eerder al aandacht aan de vraag wat er met jouw gegevens gebeurt als je een slimme meter plaatst. Je kunt het artikel hier lezen.
Bron: NU.nl