De Grote Tonijnsaladetest: 'Minder zout en suiker, maar Johma tóch buitengewoon teleurstellend'

03092021 tonijn.jpg

Tonijnsalades uit de supermarkt zijn de laatste jaren gezonder geworden. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Johma stelt echter wel teleur als het aankomt op duurzaamheid. 

Het A-merk gebruikt namelijk geen MSC-vis. 'Zo'n groot merk zou juist een voortrekkersrol moeten nemen op het gebied van duurzaamheid', aldus Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond.

Tonijn of toch een beetje kabeljauw?

De bond beoordeelde achttien tonijnsalades. Hierbij werd gekeken naar de voedingswaarde en duurzaamheid, maar ook de smaak werd getest. In de salades zit over het algemeen minder suiker (18 procent minder) en zout (een afname van 6 procent) dan acht jaar geleden.

In ruim 30 procent van de smeuïge goedjes zit naast tonijn overigens ook kabeljauwpoeder. Fabrikanten verklaren dat dit de smaak verbetert, maar het oordeel van het smaakpanel komt niet overeen met deze bewering. 'In de drie tonijnsalades die het lekkerst waren, zat géén kabeljauwpoeder.'

Verbeterpunten

Hoewel de tonijnsalades dus minder zout en suiker bevatten, zijn er nog steeds verbeterpunten. 'Die daling is een beetje aan de zuinige kant. We hadden op meer gehoopt. Ons smaakpanel gaf geregeld aan de salades te zout te vinden, dus er is echt nog meer ruimte voor verbetering', stelt Molenaar.

Duurzaamheid en dierenwelzijn

Op het gebied van duurzaamheid en dierenwelzijn is er ook vooruitgang geboekt. 'Van de 18 salades voeren er 13 het MSC-keurmerk. Dat betekent dat de visser onder meer zo min mogelijk schade toebrengt aan het zeeleven bij het vangen van de vis en een gebied niet overbevist', meldt woordvoerder Joyce Donat. In 2013 was dit compleet anders: toen stond het keurmerk op vrijwel geen enkele tonijnsalade. 

Vrije-uitloopeieren

De Consumentenbond is ook positief over het feit dat er in de meeste salades vrije-uitloopeieren zitten. In 2013 werden er vooral scharreleieren gebruikt. Vrije-uitloopkippen hebben echter meer leefruimte dan scharrelkippen. In de salades van Jumbo, Aldi, Menken en Johma zitten nog steeds scharreleieren.