background branding

De iPhone en iPad afschermen voor kinderen

kind_tablet_800.jpg

Speelt jouw kind af en toe een spelletje op jouw iPhone of iPad? Of gebruikt je zoon of dochter of internet voor school? Het is handig je iOS-apparaten zo in te stellen dat kinderen niet per ongeluk verkeerde apps openen, instellingen aanpassen of een aankoop doen.

Apple heeft enkele handigheidjes in gebouwd, waarmee je een iOS-toestel kunt afschermen voor kinderen. Technologiewebsite iPhoned.nl legt uit hoe dit werkt.

Beperkingen instellen

Eén van die handige features is het instellen van zogeheten Beperkingen. Via Instellingen > Algemeen > Beperkingen regel je tot welke apps je kind wel of geen toegang krijgt. Vooraf stel je een wachtwoord in, waarmee Beperkingen geactiveerd of gedeactiveerd kan worden. Geef je je smartphone of tablet aan je kind, dan hoef je alleen nog deze code in te voeren om de beperkingen te activeren. Met dezelfde code kunnen de beperkingen uitgezet worden als je zelf weer de controle hebt.

Beperkingen instellen is overigens niet alleen handig voor apps, maar ook voor andere functies van de iPhone of iPad. Je kunt onder meer uitschakelen dat apps aangekocht kunnen worden in de App Store, of dat alleen apps met een bepaalde leeftijdskeuring gedownload mogen worden. Hetzelfde geldt voor films, boeken en muziek. Onder het kopje websites kun je verder specificeren welke pagina’s wel en niet bezocht kunnen en mogen worden.

Begeleide toegang

Wil je nog meer controle uitoefenen, dan is er de optie ‘Begeleide toegang’. Hiermee krijgt je kind toegang tot slechts één app of bepaalde onderdelen ervan. Via Instellingen > Toegankelijkheid > Begeleide toegang kun je de functie activeren. Staat de schakelaar aan, dan hoef je alleen nog de app te openen die gebruikt mag worden en vervolgens drie keer op de homeknop te drukken.

'Begeleide toegang' stelt je ook in staat bepaalde delen van een app te blokkeren. Nadat je de functie hebt geactiveerd door driemaal op de homeknop te drukken, kun je aangeven welke onderdelen niet gebruikt mogen worden. Begeleide toegang kan worden uitgeschakeld door weer driemaal op de homeknop te drukken en de pincode in te voeren.

Bron: iPhoned